Amnesty forsvarer sin nye politikk i abortspørsmålet etter Vatikan-kritikk

 Se også:

Amnesty International (AI) forsvarer sin nye strategi i abortspørsmålet etter at en Vatikan-talsmann nylig uttalte at katolikker bør vurdere å trekke sin finansielle støtte til organisasjonen.

"Amnesty Internationals posisjon standpunkt handler ikke om abort som en generell rettighet, men om kvinners menneskerett til å være fri fra frykt, trusler og tvang, siden de bærer alle konsekvenser av voldtekt og andre grove brudd på menneskerettighetene," uttalte Kate Gilmore, generalsekretær for den London-baserte menneskerettighetsorganisasjonen.

"Vår bevegelse er dedikert til å holde frem menneskerettighetene, ikke spesifikke teologiske standpunkt," heter det i en uttalelse fra generalsekretæren den 14. juni. "Det betyr at det sekulære rammeverket for menneskerettighetene som AI baserer seg på, noen ganger vil kunne konvergere med visse trosbaserte retningers holdninger; andre ganger ikke."

I et intervju med National Catholic Register i New Haven, USA, uttalte nylig kardinal Renato Martino, president for Det pavelige råd for Rettferdighet og Fred, at Amnesty har "forrådt sin misjon" gjennom å forkaste sitt tradisjonelle nøytrale syn på abort - til fordel for en kvinnes rett til å avbryte svangerskapet.

"Det å selektivt rettferdiggjøre abort, også i voldtektssaker, er det samme som å definere det ufødte barn i morslivet som en fiende, en 'ting' som må ødelegges. Hvordan kan vi hevde at det å drepe et barn er godt i noen tilfeller, og i andre tilfeller et onde?", uttalte kardinal Martino.

"Dersom AI fortsetter denne kursen, tror jeg at enkeltpersoner og katolske organisasjoner må trekke tilbake sin støtte, fordi Amnesty har forrådt sin oppgave ved å bestemme seg for å fremme abortrettigheter", konkluderte kardinalen.

AI hevder imidlertid på sin side at organisasjonen ikke fremmer abort som en universell rettighet, og at den fortsatt vil være nøytral i abortspørsmålet.

"Amnesty Internationals faktiske politikk (...) er å støtte avkriminaliseringen av abort, for å sikre kvinners tilgang til medisinsk bistand når det oppstår komplikasjoner etter abort og å forsvare kvinners tilgang til abort, innen en rimelig tidsgrense, når deres helse eller menneskerettigheter står i fare," heter det i uttalelsen fra den 14. juni.

I et brev av 25. mai til tilhengere av Katolikker Mot Dødsstraff (Catholics Against Capital Punishment), understreket Larry Cox, direktør for AI i USA, at "voldtekt er et brutalt virkemiddel for å skaffe seg makt i en krigskontekst. Det utføres overlagt for å forårsake graviditet, slik at fellesskap og familiebånd brytes ned gjennom ødeleggende ydmykelse og skam." Han bemerket at voldtatte kvinner i visse kulturer blir drept av egne familiemedlemmer - i forsøk på å opprettholde familiens ære. Videre bemerket han at i land hvor abort er ulovlig, som i Den Demokratiske Republikken Kongo, har voldtatte kvinner som har forsøkt å foreta abort "lidd under fryktelige slurvete aborter som har medført store helseproblemer og i visse tilfeller død." Cox påpekte at Amnesty-vedtaket fra april støtter tilgang til profesjonelle helsetjenester, deriblant sikre aborter, for kvinner utsatt for voldtekt, seksuelle overgrep eller incest, eller de som står "i fare for å miste livet på grunn av svangerskapet." Den nye politikken handler også om å presse myndighetene til å gi tilgang til helsetjenester og andre tjenester for kvinner som har komplikasjoner etter usikre aborter. Den opponerer mot fengsling og andre typer straffer for å ha tatt, å ha gitt informasjon om eller å ha utført aborter.

Amnesty ble stiftet i 1961 av den nå avdøde Peter Benenson, en engelsk konvertitt til Den katolske kirke, for å kjempe for løslatelse av samvittighetsfanger, for en rettferdig rettergang for politiske fanger og mot tortur, politiske drap, forsvinninger og dødsstraff.

I april i år vedtok AI en ny politikk så går på en global avkriminalisering av abort, etter initiativ fra en kampanje for å stanse vold mot kvinner. AI støtter altså nå retten til abort for kvinner som er blitt gravide etter voldtekt eller incest, eller i tilfeller hvor det er stor fare for morens liv og helse.

Ved organisasjonens internasjonale rådsmøte i Mexico i august, skal AI vurdere å utvide sin politikk i abortspørsmålet. Den skal da diskutere hvorvidt en kvinnes "rett til fysisk og mental integritet inkluderer hennes rett til å avbryte sitt svangerskap".

CNS - Catholic News Service (15. juni 2007)

av Webmaster publisert 15.06.2007, sist endret 15.06.2007 - 15:40