Biskop Arborelius beklager på kirkens vegne 50 år gammelt overgrep

foto1.jpg
Biskop Anders Arborelius OCD av Stckholm

Biskop Anders Arborelius av Stockholm stift har rykket inn en beklagelse i de svenske avisene Dagen og Göteborgs-Posten, hvor han på Kirkens vegne ber om tilgivelse for et overgrep som en av stiftets prester begikk mot et barn for 50 år tilbake. Uttalelsen lyder som følger (oversatt til norsk av OKBs Informasjonstjeneste):

UTTALELSE:

I desember 2005 mottok Stockholm katolske stift en anmeldelse for seksuelle krenkelser begått av en katolsk prest mot et barn. Krenkelsene fant sted over noen år på slutten av 1950-tallet, i nærheten av Göteborg.

Selv om overgrepene juridisk sett er foreldede, har stiftet umiddelbart og etter beste evne utredet hendelsen. Etter denne utredelsen, har stiftet ingen grunn til å betvile at disse overgrepene med stor sannsynlighet har funnet sted. Det har imidlertid vist seg umulig, først og fremst grunnet den lange tid som er gått siden overgrepene, å finne personer som har mulighet til å mer definitivt belyse hva som egentlig skjedde.

Den som ble utsatt for overgrepene, har helt siden den tid lidd ikke bare på grunn av selve overgrepene, men også av de kirkelige omgivelsenes forsøk på å beskytte gjerningsmannen på offerets bekostning. Etter krav fra og etter enighet med den person som har gjort anmeldelsen til stiftet og fremdeles lider av overgrepene, publiserer vi nå denne uttalelsen.

På denne bakgrunn ønsker undertegnede å komme med den følgende uttalelse:

Jeg som nå er biskop av Stockholm katolske stift, er bedrøvet over det som har skjedd. Det er dypt beklagelig at en av våre prester kan ha utsatt et barn for overgrep. Som stiftets biskop ber jeg om forlatelse for det som har funnet sted og håper at de ulike prosedyrene som stiftet har vedtatt de siste årene kan forhindre at overgrep begås i fremtiden. Jeg vil med styrke poengtere at det er min og stiftets absolutte og urokkelige standpunkt at alle overgrep - mot barn såvel som mot voksne - er av det onde og aldri må forekomme. Hendelser av denne type utgjør en absolutt motpol til alt Kirken står for.

Anders Arborelius OCD

Biskop i Stockholms katolske stift

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (20. juli 2007)

av Webmaster publisert 20.07.2007, sist endret 20.07.2007 - 16:25