Erkebiskop Ncube avviser rykter om at han stiller som presidentkandidat

Erkebiskop Ncube av Bulawayo

 Se også:

En prominent katolsk prelat i Zimbabwe avviser rykter om at han ønsker å stille som presidentkandidat. "Personlig har jeg ikke den minste interesse av å gå inn i politikken," uttaler erkebiskop Pius Ncube, som tidligere denne måneden gikk av som erkebiskop av Bulawayo. "Jeg er geistlig, og min lidenskap er arbeid for Kirken," presiserer Ncube i et uttalelse den 25. september. I samme uttalelse refererer Ncube kirkeloven som hindrer geistligheten fra å delta i det politiske liv. Han reflekterer også over hvordan Zimbabwe har tidligere "dårlige erfaringer" med geistlige som har gått over til et aktivt politisk liv.

Den høyt profilerte erkebiskopen bekrefter videre at han ønsker å fortsette å arbeide "til forsvar for menneskerettighetene," og signaliserer derved at han ikke akter å tone ned sin kritikk av president Robert Mugabe og hans regime. "Kom det som måtte komme," sier han, "i en situasjon hvor det finner sted grov undertrykkelse - som i Zimbabwe - skal jeg fortsette å rope ut."

Erkebiskopen, som er den mest profilerte og aktive kritikeren av president Mugabes autoriære regime - gikk tidligere denne måneden av som erkebiskop av Bulawayo, som et resultat av meget medieomtalte anklager om at han har hatt et forhold til sin gifte sekretær. Erkebiskopenes forsvarere hevder at anklagene er produsert av Mugabes allierte i den hensikt å undergrave Ncubes og Den katolske kirkes autoritet.

Erkebiskop Ncube avslørte i uttalelsen at han nå skal tjenestegjøre som "pastoral leder" for erkebispedømmet Bulawayo. Det innebærer at han på vegne av den apostoliske administrator skal koordinere erkebispedømmets pastorale arbeid inntil det er en ny erkebiskop på plass.

CWN - Catholic World News (27. september 2007)

av Webmaster publisert 27.09.2007, sist endret 27.09.2007 - 11:55