Johannes Paul IIs attentatmann ber om benådning

Pave Johannes Paul II besøkte flere ganger Fatima, hvor han takket Vår Frue for at hans liv ble spart.

 Se også:

Mehmet Ali Agca, som i mai 1981 skjøt og såret pave Johannes Paul II, har søkt om benådning fra fengselsstaffen, rapporterer den tyrkiske avisen Milleyet. Søknaden er nå til behandling i justisdepartementet. En dom fra 2006 slår fast at løslatelsen vil finne sted i januar 2010.

Agca ble dømt til livsvarig fengsel i Italia for førsøk på å ta pavens liv. Han ble imidlertid benådet av den italienske president Carlo Azeglio Ciampi i år 2000, med samtykke fra den nå avdøde polske paven. Den tyrkiske attentatmannen ble returnert til hjemlandet for å sone en dom på 10 år for en tidligere drapstiltale.

I januar 2006 overtalte Agcas advokater en tyrkisk domstol til å anvende landets nye lover på tiltalen, slik at hans soningstid ble forkortet. Han ble da løslatt en kort tid. Landets høyesterett omgjorde imidlertid bestemmelsen og beordret ham tilbake til fengselet i fire nye år. Det er denne dommen Agca nå påklager.

Attentatforsøket på pave Johannes Paul II (1978-2005) på Petersplassen i 1981 skjedde den 13. mai, på festen for Vår Frue av Fatima. På ettårsdagen i 1982 dro paven til Fatima for å takke Jomfru Maria for at hennes hånd stoppet kulene slik at han overlevde attentatet. Han brakte med seg den ene kulen til henne. Den andre brakte han til Den svarte Madonna i Czestochowa.

Bakgrunnen for attentatet er til denne dag ikke blitt oppklart. Agca selv har i årenes løp oppgitt flere innbyrdes motstridende grunner for ugjerningen. Siden polakken Johannes Paul II sammen med fagbevegelsen Solidaritet støttet en bevegelse for mer demokrati i østblokklandene, ble Sovjetunionens etterretningstjeneste og deres bulgarske forbindelser mistenkt for å ha dannet et komplott.

CWN - Catholic World News (10. januar 2008)

av Webmaster publisert 10.01.2008, sist endret 10.01.2008 - 12:50