Sr. Lucias saligkåringsprosess kan åpnes allerede

Sr. Lucia og Johannes Paul II i Fátima i år 2000.

 Se også:

Pave Benedikt XVI har bekjentgjort at Kirken ikke venter de fem foreskrevne år før man starter saligkåringsprosess for sr. Lucia, som døde for tre år siden. Sr. Lucia var blant de tre barna som Jomfru Maria åpenbarte seg for i Fátima i 1917.

Det var prefekt for Kongregasjonen for helligkåringer, kardinal Jose Saraiva Martins, som under en messe i katedralen i Coimbra, hvor man markerte hennes dødsdag, annonserte Vatikanets planer om å allerede nå åpne saligkåringsprosess for sr. Lucia, som døde i karmelittklosteret Sta. Teresa i Coimbra i februar 2005, 97 år gammel.

Det var pave Johannes Paul II som etter Mor Teresas død åpnet for å i særlige tilfeller kunne gjøre unntak fra de fem foreskrevne år fra en kandidat dør til man kan starte granskning. Også pave Benedikt XVI har gjort et unntak fra regelen, nemlig åpningen av saligkåringsprosessen for sin forgjenger Johannes Paul II.

Lucia var bare 10 år da Jomfru Maria åpenbarte seg for henne og hennes to søskenbarn Hyacinta og Frans da de gjette sauer i Cova da Iria i Portugal. Søskenparet Frans og Hyacinta døde kort tid etter åpenbaringene, men Lucia fikk et langt liv.

Den 13. oktober 1930 erklærte biskopen av Leiria at åpenbaringene var troverdige og ga tillatelse til kulten for Vår Frue av Fátima, og i dag Fátima et av verdens største pilegrimsmål.

Lucia trådte som 18-åring inn hos Dorotheasøstrene. I 1946 trådte hun inn hos de reformerte eller uskodde karmelittene og flyttet til et strengt klausurert kloster i Coimbra ikke langt fra Fátima. Der tok hun navnet sr. Maria Lucia av Jesus og Det uplettede hjerte.

Frans og Hyacinta ble saligkåret av Johannes Paul II i Fátima den 13. mai år 2000. Den 13. mai, festen for Vår Frue av Fátima, er også dagen for attentatet på pave Johannes Paul II (1978-2005) på Petersplassen i 1981. Han ga Vår Frue av Fátimas forbønn æren for at han overlevde attentatet. Kulen fra attentatet har etter hans ønske blitt inkorporert i kronen til statuen av Vår Frue i Fátima.

Les mer om Fátima-barna, Vår Frue av Fátima og om privatåpenbaringer. Se også en nyhetsoversikt i forbindelse med pave Johannes Paul IIs reise til Fátima og saligkåringen av Frans og Hyacinta.

Vatikanradioen / KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (25. februar 2008)

av Webmaster publisert 25.02.2008, sist endret 25.02.2008 - 17:52