Statssekretær Bertone på Cuba - ber USA oppheve sin handelsblokade

 Se også:

Kardinal Tarcisio Bertone, Vatikanets statssekretær, besøker denne uke (uke 9) Cuba. Kardinalen deltar i Den cubanske bispekonferanses møte og har samtaler med landets myndigheter. Tirsdag den 26. februar møtte han Cubas nye president, Raul Castro. Dette var den nye presidenten, Fidel Castros bror, sitt første møte med en utenlandsk diplomat. Møtet foregikk bak lukkede dører, og Vatikanet har foreløbig ikke offentliggjort hvilke temaer kardinalen og presidenten diskuterte.

Ved en pressekonferanse den 24. februar oppfordret imidlertid statssekretæren USA til å avbryte sin handelsblokade av Cuba og appellerte til cubanske myndigheter om å løslate politiske fanger. Kardinal Bertone siterte Johannes Paul II, som besøkte Cuba for 10 år siden, på at handelsblokaden av Cuba er "etisk uakseptabel." Mangelen på handel, hevdet statssekretæren, er en "undertrykkelse av det cubanske folk, og dette er ikke en måte å hjelpe dem til å oppnå verdighet og uavhengighet på."

Kardinalen svarte videre på spørsmål om politiske fanger. Vatikanet har ikke kommet med en offisiell bønn om amnesti, men løslatelse av de politiske fangene ville være en "positiv handling" fra myndighetenes side, sa han. Han kommenterte videre at hans besøk til Cuba kom i en "ekstraordinær periode" i landets politiske historie. Den italienske prelaten ankom Cuba like etter Fidel Castros offentliggjørelse av at han ville tre av, etter 49 år som president.

Også Cubas utenriksminister, Felipe Perez Roque, deltok ved pressekonferansen.

Forholdet mellom kirke og stat på Cuba har vært anspent siden revolusjonen i 1959. De første år etter revolusjonen arresterte Castro mange opposisjonelle og satte i gang en massiv undertrykkelse av Den katolske kirke. Presidenten erklærte Cuba som en ateistisk stat i 1962.

Pave Johannes Paul II og Fidel Castro møttes første gang i Vatikanet i november 1996. Siden møttes de i Cuba i 1998, hvor de blant annet samtalte om menneskerettigheter og de kristnes situasjon i det kommunistiske landet. Det var i denne forbindelse at pave Johannes Paul II uttalte ordene: "Må Cuba åpne seg for verden, og verden for Cuba."

Bertone selv møtte Fidel Castro i 2005, da som erkebiskop av Genova. Ved denne anledningen karakteriserte Castro Johannes Paul II som en "fredens profet" og uttalte at han var svært imponert over pave Benedikt XVI. Castro uttalte at pave Benedikts ansikt lignet på "en god engel" og at han ville være velkommen til å besøke Cuba.

CWN/Zenit/KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (27. februar 2008)

av Webmaster publisert 27.02.2008, sist endret 27.02.2008 - 12:15