Biskop "beæret" over angrep fra Chavez-supportere

 Se også:

Biskop Ramon Antonio Linares Sandoval av Barinas i Venezuela uttaler at han føler seg "beæret" over graffitien som nylig er tagget over hele byen, hvor Venezuelas biskoper angripes for deres kritikk av det mislykkede militærkuppet i 1992, ledet av nåværende president Hugo Chavez.

Den 4. februar nektet biskop Linares Sandoval å feire messen for å markere årsdagen for det mislykkede kuppforsøket samme dato år 1992. Opprøret var "mot den konstitusjonelle orden og derfor en forbrytelse som førte til en betydelig mengde menneskers død," hevder biskopen. Derfor kan man selvsagt ikke feire takksigelsesmesse for kuppforsøket.

Hans bestemmelse trigget en mengde negative reaksjoner fra Chavez-støttespillere, som tagget fornærmelser av biskopen på vegger over hele byen, deriblant på katedralen.

"Angrepene og graffitien er resultatet av min avgjørelse," uttaler biskop Linares Sandoval, og forklarer videre at han på forespørselen om å feire messe til minne om kuppforsøket svarte at han gjerne feiret messe på årsdagen, men da til minne om de som mistet livet - slik han har gjort tidligere år.

"Min avgjørelse," hevder han, "handler om å bevare Kirkens autonomi og selvstendighet, siden religion ikke kan brukes som politikkens tjener, heller ikke kan prester eller religiøse handlinger brukes som tjener for en ideologi eller leder." Biskop Linares Sandoval forteller at de som ba om den spesielle messefeiringen insisterte på at det skulle være en takksigelsesmesse.

Biskopen kaller angrepene på Kirken i Venezuela "statlig politikk" og bemerker at flere andre biskoper har vært utsatt for kraftige angrep, deriblant kardinal Urosa Savino av Caracas og den apostoliske nuntius. Kardinal Urosa har gjentatte ganger mottatt drapstrusler, mens nuntiaturet i Caracas ved to anledninger har blitt angrepet med eksplosiver.

CNA - Catholic News Agency (27. februar 2008)

av Webmaster publisert 27.02.2008, sist endret 27.02.2008 - 12:52