Kardinal Bertone avslutter sitt Cuba-besøk

 Se også:

Kardinal Tarcisio Bertone returnerte til Roma den 27. februar, etter et seks dager langt besøk til Cuba, hvor han blant annet møtte landets nye leder, president Raul Castro, og ba om større frihet for Kirken på Cuba.

Bertone, som er Vatikanets nummer to i rang, besøkte Cuba i forbindelse med 10-årsjubileet for pave Johannes Paul IIs historiske besøk til landet.

Vatikanets statssekretær fortalte reportere at han ikke la frem et spesifikt krav om løslatelse av politiske fanger, siden han ønsket å unngå anklager om å blande seg i landets indre anliggender. Han ba imidlertid om en "forsonende gest" fra kommunistregimet. Under møtet med president Raul Castro den 26. februar, skal kardinalen ha bedt den nye presidenten, Fidel Castros bror, om å ta inn over seg den lidelse politiske fanger og deres familier er utsatt for.

Kardinal Bertone utfordret videre cubanske myndigheter til å løse på restriksjonene for Den katolske kirke i landet. De cubanske biskoper har i flere år forsøkt å få tilgang til mediene og tillatelse til å bygge skoler. Også i disse anliggender kom kardinalen med en generell appell, ikke spesifikke krav. Representantene for myndighetene skal imidlertid ha lovet større tilgang til aviser og radio. De skal også ha gitt løfter om tidvis tilgang til statsdrevet fjernsyn. Det cubanske fjernsynsnettverket ga sågar en direkte overføring av en messe feiret av kardinal Bertone i Havanas katedral.

De cubanske vertene ble svært fornøyde da statssekretær Bertone under en pressekonferanse den 26. februar uttalte at Vatikanet var bevisst det cubanske folks mange behov, "først og fremst de som er forårsaket av den amerikanske handelsblokaden." Han siterte Johannes Paul II på at handelsblokaden er "etisk uakseptabel," siden det er landets fattige som må bære byrden.

Før han forlot Cuba, avdekket Bertone at han har anmodet representanter for amerikanske myndigheter om å gjøre hva de kan for å gjenforene cubanere som har emigrert til USA med deres slektninger på Cuba.

CWN - Catholic World News (28. februar 2008)

av Webmaster publisert 28.02.2008, sist endret 28.02.2008 - 11:54