Peterskirkens dyrepark

I Peterskirken finner vi 500 veps, 470 duer, 100 drager, 38 løver, 35 ørner, 24 ormer, 15 sauer, 7 delfiner, 4 hunder, 3 flaggermus, 2 øgler, en katt, en krokodille og en enhjørning. Nei, Vatikanet har ikke åpnet dyrepark. Dette er dyrene som er representerte i kirkens fresker og skulpturer. Basilikaen byr på en åndelig safari for de nysgjerrige, forteller Vatikanradioens skandinaviske avdeling.

"Vatikanets sakrale zoo. Ikonografi i Peterskirken" er en ny og original bok av kunsthistorikeren Sandro Barbagallo. I den nyutgitte boken lever ikke bare apostler, helgener og paver i kristenhetens hovedkirke, men også en rik fauna, vill og fantastisk. Den lever blant symboler, allegorier, myter og hellige tekster. Boken, den eneste på sitt felt, viser at 90% av dyrenes funksjoner er symbolske eller allegoriske, og bare 10% er dekorative.

Sandro Barbagallo forteller at inspirasjonen til boken kom "fra studiet av den zoomorfiske symbolikk, en symbolikk som var til stede allerede i den klassiske litteratur og som kristendommen omdannet til et sakralt språk med mange referanser". Boken finnes foreløbig kun på italiensk.

RV - Vatikanradioen (3. mars 2008)

av Webmaster publisert 03.03.2008, sist endret 03.03.2008 - 11:04