Johannes Paul IIs saligkåringssak nærmer seg avslutning

 Se også:

Den 2. april er det tre år siden Johannes Paul II døde. Dagen markeres ved at pave Benedikt XVI presiderer ved en minnemesse på Petersplassen.

I forbindelse med treårsdagen for den polske og svært avholde pavens død, kan posulatoren for hans saligkåringssak opplyse at oppsummeringen av granskningen snart er ferdigstilt. Det er denne oppsummeringen som skal presenteres for Kongregasjonen for helligkåringer. Postulatoren, msgr. Slawomir Oder, forteller Vatikanradioen at han har ferdigstilt en "nesten komplett" versjon av dokumentet, som kalles en "positio." Positioen, som er rundt 2000 sider lang, oppsummerer bevisbyrden som er samlet om Johannes Paul IIs liv og virke. Positioen gir en kort fremstilling av all dokumentasjon samlet i undersøkelsene, "organisert på en systematisk måte," forteller msgr. Oder.

Prefekten for Kongregasjonen for helligkåringer, kardinal José Saraiva Martins, lovte i påskeoktaven at positioen vil bli behandlet av kongregasjonen straks den foreligger, siden Vatikanet ønsker at saken skal komme et steg videre "så snart som mulig."

Troende har helt siden Johannes Paul IIs død den 2. april 2005 "krevd" saligkåring av den høyt elskede paven. Under begravelsen ropte folkehavet taktfast "Santo Subito" på Petersplassen. Som en anerkjennelse av sin forgjengers utstrakte offentlige ry for hellighet, har pave Benedikt XVI gjort et unntak for regelen om at man må vente i fem år etter en kandidats død før man formelt sett kan åpne saligkåringssak.

Første steg i Johannes Paul IIs saligkåringssak, undersøkelsene på bispedømmeplan, ble åpnet i juni 2005. Den ble formelt avsluttet den 2. april 2007, på toårsdagen for hans død, og dokumentasjonen ble overlevert Vatikanet. Det neste steget i saligkåringsprosessen er at Kongregasjonen for helligkåringer, i samtykke med paven, definerer at Johannes Paul IIs liv kjennetegnes av "heroiske dyder." Etter at dette slås fast ved et dekret, må det godkjennes et mirakel på Johannes Paul IIs forbønn. Det skal allerede foreligge flere tilsynelatende mirakler, som nå en under granskning.

I en relatert nyhet forteller kardinal Stanislaw Dziwisz til den italienske avisen Avvenire at han kjenner til minst to tilfeller hvor ufruktbare kvinner ble gravide på den avdøde pavens forbønn. En av dem ble fermet av Johannes Paul II. Kardinal Dziwisz, Johannes Paul IIs tidligere privatsekreter, samtalte med avisen i forbindelse med førpremieren på en film om Johannes Paul IIs liv. Filmen ble vist i basilikaen Santa Maria in Trastevere (Roma) den 1. april og er basert på kardinal Dziwisz sin bok om paven.

LES MER:

Hva er Kongregasjonen for helligkåringer?

Dagens helligkåringsprosess forklart

Helgener i Den katolske kirke - hvem, hva og hvorfor?

Den apostoliske konstitusjon Divinus Perfectionis Magister (om helligkåringsprosesser)

CWN - Catholic World News (2. april 2008)

av Webmaster publisert 02.04.2008, sist endret 02.04.2008 - 11:48