Stor frykt blant kristne i Bagdad etter drap på syrisk-ortodoks prest

 Se også:

Den lille kristne minoriteten i Bagdad preges av "stor frykt" etter at nok en prest ble drept den 5. april. Begravelsen av den syrisk-ortodokse presten Youssef Adel, som kaldblodig ble skutt og drept av ukjente gjerningsmenn, fant sted i kirken St. Peter og Paulus i området Karrada i Bagdad. Begravelsen ble celebrert av den syrisk-ortodokse erkebiskopen av Bagdad og Basra, Saverius Jamil Hawa. Kirkeledere og troende fra en mengde ulike kirkesamfunn og riter deltok i begravelsen, deriblant patriarken av Babylon for kaldeerne i Irak, kardinal Emmanuel III Delly, og den apostoliske nuntius til Irak og Jordan, erkebiskop Francis Assisi Chullikatt.

Den avdøde Youssef Adel (40) var gift, men hadde ingen barn. Han var rektor ved et gymnas som hadde både muslimske og kristne jenter og gutter i elevmassen, og han skal den siste tiden ha mottatt en mengde drapstrusler. Målet med truslene skal ha vært å få ham til å forlate sin post som rektor.

Iraks visepresident, sunnimuslimen Tareq al-Hashemi, har fordømt drapet. Det samme har en mengde prominente kirkeleder av ulike trossamfunn og riter.

Drapet er nok et hardt slag for det kristne fellesskapet i Irak, som fremdeles er i sjokk etter at erkebiskop Faraj Rahho av Mosul for kaldeerne ble funnet død den 13. mars - etter å ha vært holdt som gissel i to uker. En mengde kristne flykter for å overleve forfølgelsene. I 2003 var det rundt en million kristne i landet - nå skal antallet være mer enn halvert.

Kristne ledere har gjentatte ganger fordømt det som oppleves som en velregissert plan for å eliminere kristent nærvær i Irak. Enkelte hevder at det er shiamuslimske ekstremister som står bak forfølgelsene, som finner sted over hele Midt-Østen. I kampen for å skape shiamuslimsk dominans i Midt-Østen, må de kristne drives ut - siden de assosieres med vesten. Det rapporterer nyhetsbyrået AsiaNews.

AsiaNews (7. april 2008)

av Webmaster publisert 07.04.2008, sist endret 07.04.2008 - 18:03