Trusler og mediekampanje mot demonstrerende katolikker

 Se også:

Katolske aktivister har siden den 6. januar demonstrert på redemptoristenes eiendom i Hanoi, med krav om at myndighetene tilbakeleverer det konfiskerte området. Lokale autoriteter skal nå ha igangsatt en kampanje mot katolikkene, med anklager i både landsdekkende fjernsyn og aviser, og de ber om "drastiske virkemidler" for å fjerne katolikkene som demonstrerer utenfor Vår Frue av Evig hjelp. Den siste trusselen skal være rettet spesifikt mot p. Vu Khoi Phung, superior for redemptoristene i Vietnam, som er beordret til å møte for Folkets Komité i distriktet Dong Da, hvor han risiskerer å bli arrestert.

Siden mandag den 7. april har fjernsyn og aviser hevdet at den okkuperte eiendommen tilhører staten og at demonstrantene forstyrrer ro og orden, avholder illegale bønnemøter på offentlig område og at de ulovlig reiser krusifikser og bilder av Den hellige jomfru på stedet.

Flere hundre fredelige demonstranter er samlet på området. Hver dag, både etter morgenbønn og kveldsmesse, leder redemptoristene en prosesjon hvor man ber om tilbakelevering av eiendommen, som ble konfiskert i 1928. På området, som er 60 000 kvadratmeter stort, sto redeptoristenes kirke, kloster og seminar. Da kommunistenes makt ble styrket i 1954, ble redemptoristene fengslet eller deportert, og deres eiendom ble redusert til 2700 kvadratmeter. Resten av eiendommen ble gradvis konfiskert av myndighetene. Siden da har kirkeledere stadig bedt om tilbakelevering av området, hvor det nå blant annet er reist sykehus og kontorer til statlige firmaer. I begynnelsen av 2008 fikk også et emballasjeselskap tillatelse til å bygge på tomten.

Politistyrker, både i uniform og sivilt, fotograferer nå alt som skjer på området.

AsiaNews (10. april 2008)

av Webmaster publisert 10.04.2008, sist endret 10.04.2008 - 14:11