Paven har ankommet USA

Pave Benedikt XVIs apostoliske reise til USA 15.-20. april:

Pave Benedikt XVI ankom den militære flyplassen Andrews Air Force i Maryland den 15. april og innledet med det sitt fem dager lange besøk til USA.

Alitalia-flyet som fraktet paven og hans følge nådde USA kl. 16.00 lokal tid tirsdag ettermiddag, og Den hellige far ble ønsket velkommen av flere tusen mennnesker.

President George W. Bush tok selv imot paven og hans følge på flyplassen - en gest som ikke har vært andre statsledere forunt. Selv om presidenten og hans frue fikk ti private minutter med paven på flyplassen, kom ingen av dem med offisielle uttalelser i denne anledning. Den offisielle velkomsten finner sted i Det hvite hus kl. 10.30 onsdag formiddag lokal tid.

Også Washingtons erkebiskop Donald Wuerl ønsket paven velkommen, sammen med en mengde representanter for Den katolske kirke i USA - deriblant kardinal Francis George, president for Den amerikanske bispekonferanse. Onsdag kveld kl. 17.30 lokal tid møter paven USAs 350 katolske biskoper for bønn og samtale i The Basilica of The National Shrine of the Immaculate Conception.

Etter en kort velkomstseremoni med hilsener, ble paven transportert til det apostoliske nuntiaturet i Washington, hvor han overnattet.

Dypt skamfull

Tradisjonen tro ble Den hellige far fulgt av en mengde journalister på flyturen fra Roma til Washington. Ikke overraskende fokuserte mange av journalistene på overgrepsskandalen i USA, og Den hellige far uttrykte at han er "dypt skamfull" over de mange geistlige overgep. "Jeg skal gjøre alt som står i min makt for å lege disse sårene," uttalte han. Særlig, la han til, er det viktig å få ekskludert alle pedofile fra prestetjeneste.

Pavens reaksjon på overgrepsskandalen i USA er naturlig nok et av hovedfokusene for reportere som dekker USA-reisen. Som prefekt for Troskongregasjonen var daværende kardinal Ratzinger ansvarlig for disiplinære reaksjoner mot pedofile prester. Nære medarbeidere forteller at han var dypt rystet over avdekkingen av geistliges overgrep. Vatikanet har indikert at Den hellige far skal ta opp temaet under besøket - mest sannsynlig under sitt møte med prestestudenter i New York.

CWN - Catholic World News (16. april 2008)