Paven og Bush i samtaler

Pave Benedikt XVIs apostoliske reise til USA 15.-20. april:

I en privat samtale i Det hvite hus den 16. april, snakket Den hellige far Benedikt XVI og president George W. Bush om en mengde sentrale temaer, deriblant terrorisme, menneskets verdighet, konflikten mellom israelere og palestinere, immigrasjon og utvikling i Afrika.

Den hellige far møtte Bush i Det ovale kontor etter en offisiell mottagelse i Rosehagen, hvor 10 000 inviterte gjester ønsket paven velkommen til USA.

I en felles uttalelse etter det private møtet rapporterer Vatikanet og Det hvite hus at presidenten gjentok sin bursdagshilsen til paven og takket ham for besøket. Presidenten takket særlig for at Den hellige far besøker og ber ved "Ground Zero" i New York søndag den 20. april.

Fellesuttalelsen lister opp en mengde spørsmål hvor Vatikanet og Bush-administrasjonen er på linje - deriblant kampen for menneskets verdighet og ekteskapet, religionsfrihetens sentrale rolle og fordømmelse av all form for terrorisme og vold, særlig vold i religionens navn.

Paven anerkjente "de store økonomiske bidrag" fra USA til utviklingsland, med særlig referanse til det amerikanske arbeid mot HIV og AIDS i Afrika.

"Den hellige far og presidenten brukte mye tid på diskusjon om Midt-Østen, i særdeleshet den israelsk-palestinske konflikten," heter det videre. Paven rettet oppmerksomhet mot Irak og den farlige politiske krisen som truer Libanon, samt "den prekære situasjonen for kristne menigheter" i regionen.

Paven og presidenten samtalte også om immigrasjon, et tema paven også tok opp under en pressekonferanse med journalister på flyturen fra Roma. Som en oppfølging av dette talte Den hellige far med presidenten om behovet for å ta seg av immigranter og deres familier.

Her kan du lese fellesuttalelsen i sin helhet, gjengitt på originalspråket engelsk.

CWN / ZENIT (17. april 2008)