Myndighetene tilbakeleverer konfiskert eiendom i La Vang

Vår Frue av La Vang

 Se også:

Vietnamesiske myndigheter har kunngjort planer om å tilbakelevere et stykke land rundt den store Mariahelligdommen Vår Frue av La Vang. I en overraskende samtale med erkebiskop Stephen Nguyen Nhu The av Hue og hans koadjutor, biskop Francis Le Van Hong, fortalte de lokale myndigheter i Quang Tri-provinsen at man ønsker å returnere omtrent hele området som omkranser basilikaen - et stykke land som ble konfiskert av kommunistregimet i 1975. Myndighetene beholder en liten del av området, men presiserer at Kirken kan benytte selv noe av dette til utvalgte aktiviteter.

Kunngjøringen ble mottatt med glede av landets katolikker, men allikevel ikke uten en viss skepsis. Den 1. februar annonserte nemlig lokale myndigheter i Hanoi at de godtok å tilbakelevere bygningen som en gang huset den apostoliske nuntius til landet, et løfte som ennå ikke er innfridd.

Myndighetene kan ifølge lokale kilder ha et praktisk motiv for å tilbakelevere det konfiskerte området rundt La Vang-helligdommen, nemlig økt turisme. Mariahelligdommen, som står på et område hvor Jomfru Maria åpenbarte seg i 1798, tiltrekker seg titusener av pilegrimer hvert år.

Vår Frue av La Vang i erkebispedømmet Hue i Vietnam er den eneste offisielt anerkjente Mariaåpenbaringen i Sørøst-Asia. Den første åpenbaringen skjedde i august 1798, ved det som skulle bli starten på 88 mørke år med forfølgelse for landets katolikker. La Vang ligger 65 kilometer nord for den tidligere keiserbyen Hue, omtrent midt i Vietnam, som har flest katolikker i Sørøst-Asia etter Filippinene. Rundt 10 millioner av de nesten 80 millioner vietnamesere er katolikker.

CWN / KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (17. april 2008)

av Webmaster publisert 17.04.2008, sist endret 17.04.2008 - 14:02