Patriarken for maronittene frykter at Libanon nærmer seg kollaps

Den maronittiske katolske patriark Nasrallah Sfeir av Antiokia advarer om at Libanon nærmer seg total kollaps. Det rapporterer nyhetsbyrået AsiaNews. Kardinal Sfeir beskriver sitt land som "fragmentert, uten president, styrt av en amputert regjering og med en nasjonalforsamling som ikke møtes."

Den maronittiske patriarken, som er Libanons mest innflytelsesrike kristne leder, har vært en aktiv kritiker av Syrias innflytelse på landets regjering. Han har gjentatte ganger bedt om hjelp fra det internasjonale samfunn og oppfordret det libanesiske folk til å beskytte sin nasjonale identitet.

Striden om hvem som skal etterfølge Emile Lahoud som Libanons president har pågått siden september i fjor. Presidentvalget foretas av nasjonalforsamlingen, men det antisyriske flertallet klarer ikke å komme til enighet med det syriskvennlige mindretallet om en kandidat som begge parter kan godta. Hittil er valget utsatt hele 15 ganger.

Problematisk er også det faktum at Lahoud før han gikk av som president overlot ansvaret for landets sikkerhet til hæren, ikke til statsminister Fouad Siniora.

Ingen vet hvor lenge landets maktvakum vil vare, og mange frykter at man vil ende opp med to rivaliserende regjeringer. Det var nettopp dette som skjedde under borgerkrigen fra 1975 til 1990.

Pave Benedikt XVI tok opp sin store bekymring for situasjonen i Libanon under møtet med USAs president George W. Bush den 16. april.

CWN / KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) / NTB (17. april 2008)

av Webmaster publisert 17.04.2008, sist endret 17.04.2008 - 15:25