Paven møtte overgrepsofre

Pave Benedikt XVIs apostoliske reise til USA 15.-20. april:

Pave Benedikt XVI avholdt den 17. april et uanmeldt møte med ofre for seksuelle overgrep begått av geistlige i Den katolske kirke i USA. Møtet fant sted i den apostoliske nuntius sin residens i Washington.

Den hellige fars ettermiddagsmøte med fem overgrepsofre sto ikke på hans offisielle program for USA-besøket. Paven møtte også hver enkelt av de fem ofrene til en liten privat samtale.

Rykter om et slikt møte har svirret helt siden uken før pavereisen. Da erkebiskop Pietro Sambi, nuntius til USA, tidligere fikk spørsmål om hvorfor det ikke var planlagt et møte mellom Den hellige far og representanter for den mange overgrepsofrene, ga han som svar at et slikt møte eventuelt ville finne sted unndratt offentligheten. Spekulasjonene om møtet ble forsterket etter at paven allerede ved flere anledninger under reisen har referert til og fordømt overgrepsskandalen.

Det skal være Bostons kardinal Sean O'Malley som arrangerte samlingen. Kardinal O'Malley har i lengre tid lobbet for å få paven til å besøke også "skandalebispedømmet" Boston under sin apostoliske reise til USA, men da dette ikke lot seg gjøre, ble det heller arrangert et møte i Washington mellom Den hellige far og representanter for de utsatte.

"De ba sammen med Den hellige far, som etterpå lyttet til deres personlige erfaringer, oppmuntret dem og ga dem et budskap om håp," heter det i en uttalelse fra Vatikanet. "Hans Hellighet forsikret dem om sine bønner for deres intensjoner, for deres familier og for alle ofrene for seksuelle overgrep," heter det videre i pressemeldingen. Jesuittpateren Federico Lombardi, Vatikanets pressetalsmann, fortalte journalister at de overgrepsutsatte alle var fra erkebispedømmet Boston. P. Lombardi kunne videre fortelle at det var et svært emosjonelt møte, og at mange gråt.

CWN - Catholic World News (18. april 2008)