Kardinal Dulles 90 år

Pave Benedikt møter kardinal Dulles under sitt besøk i USA i april 2008

Washington, 21.8.08 (KAP/KI) - Søndag den 24. august fyller kardinal Avery Dulles SJ nitti år. Først i april i år gikk han av som professor på jesuittenes universitet Fordham i New York. Da han ble kreert til kardinal av pave Johannes Paul II (1978-2005) som 83-åring i 2001, var han den første amerikaner som fikk kardinalverdigheten som en anerkjennelse av sine teologiske verker. Kardinal Dulles har skrevet 22 bøker og mottatt mer enn tretti æresdoktorater.

Avery Robert Dulles ble født den 24. august 1918 i Auburn i delstaten New York som sønn av John Foster Dulles (1888-1959), senere amerikansk utenriksminister (1953-59) under president Dwight D. Eisenhower og som har fått en flyplass oppkalt etter seg i Washington DC. Hans onkel, Allen Welsh Dulles, ledet spionasjeoppdrag under Andre verdenskrig og ble senere leder for CIA.

Avery Dulles var født i en presbyteriansk familie, men han sa selv senere at han aldri hadde vært «mye til protestant». I stedet kalte han seg agnostiker da han i 1936 begynte på Harvard-universitetet. Etter studier i filosofi, kunst, teologi, jus og litteratur tok han eksamen i 1940, og samme år konverterte han til Den katolske kirke. Deretter gikk han 1 ½ år på Harvard Law School før han under Andre verdenskrig i fire år var reserveoffiser i marinens etterretningstropp.

Han trådte den 14. august 1946 inn i jesuittordenen (Societas Iesu - SJ) i provinsen New York og begynte på sin presteutdannelse. Han ble professor i filosofi ved Fordham University i Bronx i New York i 1951. Fordham er jesuittenes universitet i New York City og ble grunnlagt i 1841. Han ble presteviet den 16. juni 1956 i St. Patrick's Cathedral i New York av kardinal Francis Spellman, erkebiskop av New York. Dette var mens faren var utenriksminister, og begivenheten ble slått opp på første side i New York Times.

Etter en doktorgrad ved det pavelige universitetet Gregoriana i Roma underviste Dulles som professor i teologi ved Woodstock College i Woodstock i Maryland, ved Boston College i Chestnut Hill i Massachusetts, ved The Catholic University of America i Washington DC og fra 1988 ved Fordham University, hvor han innehadde æresprofessoratet «Laurence J. McGinley-professoratet i religion og samfunn». I tillegg underviste han ved femten andre skoler som gjesteprofessor. Han var medlem av pavens Internasjonale Teologkommisjon fra 1991 til 1997.

Det meste av sin tid som professor brukte Dulles på å forklare reformene etter Andre Vatikankonsil og forsvare paveembetets natur. Han har alltid forklart og forsvart Kirkens tanker i et land og i en nasjonalkirke hvor mange katolikker, også prester, stiller spørsmålstegn ved pavens syn på abort, prevensjon, sølibat og kvinnelige prester. Kardinal Dulles sier at han alltid har forstått seg selv som en formidler mellom ulike og motsatte tankeretninger, og han har aldri søkt etter originalitet eller å skape sin egen skole. En av hans bøker, Models of the Church (1974; utvidet utgave 1986), ble en teologisk bestselger, og både den og Models of Revelations (1983; andre utgave 1992) er fortsatt standardverker i teologiundervisningen (som ved Heythrop College i London).

Kardinal Dulles ble rammet av polio mens han tjenestegjorde i marinen, og som et resultat er han i dag lenket til rullestolen. Han bor i jesuittenes sykeavdeling ved Fordham University. Der fikk han i april 2008 besøk av pave Benedikt XVI, som hilste Dulles med åpenbar begeistring og mintes hans arbeid for teologkommisjonen på 1990-tallet. Kardinalen ga paven sin siste bok, en samling av de McGinley-forelesningene han har holdt ved Fordham i tyve år under tittelen Church and Society. Paven begynte straks å bla i boken, opprømt som enhver vitenskapsmann er når han får en ny bok av en respektert venn...

Kathpress/KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo); (pe) (22. august 2008)

av Webmaster publisert 22.08.2008, sist endret 22.08.2008 - 18:12