Undergrunnsbiskop arrestert like etter OL

 Se også:

Kinas mest prominente "undergrunnsbiskop" ble arrestert søndag den 24. august - samme dag som OL i Beijing ble avsluttet. Biskop Julius Jia Zhiguo av Zhengding ble pågrepet av flere politimenn i katedralen i Wuqiu. Myndighetene har ikke kommet med en offisiell forklaring på pågripelsen, og det er heller ikke oppgitt hvor den aldrende biskopen holdes i varetekt.

Den 73 år gamle biskop Jia, som leder et aktivt bispedømme med over 100 000 katolikker i Hebei, tilbrakte årene fra 1963 til 1978 i fengsel. Siden løslatelsen i 1978, har han blitt arrestert ytterligere 12 ganger - hvor han har vært holdt i varetekt noen dager av gangen. Siden 1989 har han levd i husarrest.

Under OL ble kinesiske kristne advart mot å arrangere offentlige gudstjenester. Rundt 1000 katolikker i Zhengding trosset advarselen for å delta i en messe med biskop Jia på festen for Jomfru Marias opptagelse i himmelen. Messen ble feiret i katedralen i Wuqiu den 15. august. Kinesiske myndigheter, særlig i bispedømmet Hebei, hvor undergrunnskirken er sterk, har en tendens til å arrestere kristne ledere like før store offentlige arrangementer, som kommunistpartiets kongresser. I tiden rundt OL er det utstedt en mengde advarsler mot "uatorisert" religiøs aktivitet, og nyhetsbyrået AsiaNews har rapportert at enkelte medlemmer av undergrunnskirken forutså at situasjonen ville forverre seg når verdens sportsjournalister forlot Beijing.

CWN - Catholic World News (26. august 2008)

av Webmaster publisert 26.08.2008, sist endret 26.08.2008 - 10:16