Den nordiske bispekonferanse har avsluttet sitt høstmøte

Den nordiske bispekonferanse var dagene 5.-11. september samlet til sitt høstmøte, denne gang i Lourdes, Frankrike.

Som vanlig fokuserte biskopene på noen hovedtemaer, som denne gang var liturgi, i særdeleshet den svenske oversettelsen av messen og ritualene, overholdelse av søndagen som helligdag, presteutdannelsen, bispesynoden i Roma i oktober og den potensielle konflikten mellom de skandinaviske lands sivile lovgivning og Kirkens selvforståelse.

Det er biskop Georg Müller av Trondheim som skal representere de nordiske biskoper under bispesynoden i Roma i oktober. Tema for synoden, som samler representanter for hele verdens katolske biskoper, er denne gang Guds ord i Kirkens misjon.

Bispekonferansen diskuterte også både rekruttering og utdannelse av prestekandidater. Det ble informert om Sveriges forflytning av sin presteutdannelse fra Stockholm til Uppsala. Collegio Svedese i Roma vil fremdeles bestå, men i fremtiden vil dette presteseminaret få et mer felles skandinavisk preg.

Videre fortsatte biskopene forberedelsen av et hyrdebrev om søndagen som helligdag. Hyrdebrevet planlegges ferdigstilt 2009, slik at det kan godkjennes når biskopene igjen samles i Finland i mars måned. Hyrdebrevet vil være et forsvar for søndagen som en dag for gudstjeneste, hvile og bønn, i møte med den stadig økende grad av kommersialisering av også denne dagen.

Biskopene fordypet seg også i en diskusjon rundt den potensielt økende konflikten mellom de skandinaviske lands sivile lovgivning og trosfriheten. De siste tiår har Den katolske kirke i landene ikke møtt på problemer med hensyn til trosfrihet, men man ser nå en tendens til at Kirkens selvforståelse og kirkerett i stadig økende grad kan komme på kollisjonskurs med den sivile lovgivning. Særlig er dette høyaktuelt i Norge, hvor en ordensprest i januar måned saksøkte Oslo katolske bispedømme ved biskopen for brudd på arbeidsmiljøloven. Den aktuelle ordenspresten ønsker ikke å forlate sitt sogneprestembede, etter å først ha blitt kalt til annen tjeneste i bispedømmet og deretter av sin provinsial tilbake til Polen. Oslo katolske bispedømme tapte saken i Tingretten, hvor man ble dømt til å gjeninnsette den aktuelle presten. Saken er nå anket til Lagmannsretten.

Deltagere på årets høstmøte var biskop Anders Arborelius av Stockholm, biskop Czeslaw Kozon av København, biskop Pierre Bürcher av Reykjavik, biskop Bernt Eidsvig av Oslo og biskop Georg Müller av Trondheim, samt bispedømmeadministratorene for Tromsø og Helsinki.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (16. september 2008)

av Webmaster publisert 16.09.2008, sist endret 16.09.2008 - 15:07