Japan får katolsk statsminister

Japan har for fått en statsminister som er katolikk. Taro Aso, landets tidligere utenriksminister, tiltrådte embedet den 24. september.

Aso (68) har gått inn for at den kontroversielle Yasukuni-helligdommen til minne om de falne fra Japans kriger de siste 150 år, blir overført til statlig kontroll. Så får staten ta stilling til om listene over falne blir revidert slik at de ikke lenger omfatter noen krigsforbrytere fra den annen sino-japanske krig eller fra annen verdenskrig. Helligdommen, som fra sin opprettelse på 1800-tallet har vært et shintoistisk jinja, ligger sentralt i Tokyo.

Aso har selv besøkt Yasukuni-helligdommen, men har gitt uttrykk for at det burde løses fra sine bånd til shintoismen, som lenge var statsreligion, og at endringer ble foretatt slik at det ble mulig for den japanske keiser å besøker stedet.

Høsten 2006 oppfordret de japanske katolske biskoper i en felles uttalelse katolikker til ikke å besøke Yasukunihelligdommen.

Taro Asos mor var datter av Shigeru Yoshida, også katoilikk; det var han som var statsminister da Japan hentet seg inn og moderniserte seg etter annen verdenskrig. Yoshida var for Japan hva Adenauer var for Tyskland og De Gasperi for Italia.

AsiaNews/Forbes (26. september 2008)

av Webmaster publisert 26.09.2008, sist endret 26.09.2008 - 16:44