Retningslinjer for bruk av psykologiske tester i presteutdannelsen

Vatikanet har kommet med instruksjoner for bruk av psykologitester i vurderingen av prestekandidater og understreker at ingen psykologiske analyser kan erstatte sunn åndelig formasjon.

Retningslinjene fra Vatikanet, som har vært ventet i flere måneder, forklarer at psykologiske tester og psykologisk behandling kan være nyttige verktøy til både å evaluere prestekandidaters skikkethet og som hjelp til kandidater som måtte slite med psykologiske problemer som kan skape vanskeligheter for dem. Det 15 sider lange dokumentet, som inneholder anvisninger for bruk av psykologiske tester i presteutdannelsen, ble lagt frem på en pressekonferanse den 30. oktober, ledet av kardinal Zenon Grocholewski, prefekt for Kongregasjonen for katolsk utdannelse.

Kardinal Grocholewski forklarte at Kirkeretten krever at biskopene må forsikre seg om at alle prestekandidater har en karakter og holdning som gjør dem skikket til å tjene i presteembetet. Den polske kardinalen fortalte videre at biskopene må ha en "moralsk overbevisning om kandidatens egnethet" og at han ikke kan la kandidaten fortsette dersom det er skjellig grunn til å betvile dette. Psykologiske tester kan hjelpe biskopene i denne vurderingen, gjennom at de kan avsløre karakterbrist og emosjonelle svakheter.

Dokumentet fremhever at psykologiske analyser kan være særlig nødvendig i vår tid, da presset fra det materialistiske, sekulære samfunn kan ha en enorm innflytelse på unge menn før de starter på prestestudiet. "I noen tilfeller er det skapt sår som ikke er helet eller særskilte problemer som kan vanskeliggjøre deres fremgang i den prestelige formasjon," uttalte han. Psykologiske analyser kan være viktig ikke bare i søknadsprosessen, men under hele formasjonen, siden enkelte problemer kan manifestere seg senere i prosessen, heter det i Vatikanets dokument.

Kongregasjonen for katolsk utdannelse fremhever imidlertid at det er grenser for bruk av psykologi i utdanningen - det vil alltid være den åndelige formasjon som har prioritet. Åndelig veiledning kan aldri erstattes av noen form for analyse eller psykologisk hjelp, slås det fast, men samtidig kan det være vanskelig å vokse i dydene dersom det forekommer mentale blokkeringer.

Kardinal Grocholewski uttalte videre at prestekandidater bare skal få psykologisk behandling dersom de har åpenbare behandlingsbehov. Selv i disse tilfellene må den psykologiske behandlingen koordineres med den åndelige formasjonen. Psykologer kan ikke være en del av "formasjonsteamet", presiseres det i dokumentet.

Dokumentet understreker også at ingen, selv ikke ordensoverhoder, skal ha tilgang til detaljer i kandidatenes psykologiske profil uten vedkommendes frivillige samtykke. Dette betyr også at behandlende psykologer har taushetsplikt og derved ikke kan diskutere kandidatene med noen tredjepart, dersom det ikke er gitt et klart frivillig samtykke.

CWN - Catholic World News (10. november 2008)

av Webmaster publisert 10.11.2008, sist endret 10.11.2008 - 11:55