Minst 500 drept i Orissa, hevder representant for myndighetene

 Se også:

En representant for de lokale myndigheter i Orissa hevder at mer enn 500 mennesker har mistet livet som resultat av den antikristne voldsbølgen i området. Representanten, som ønsker å være anonym, forteller at han personlig har autorisert kremasjon av minst 200 avdøde.

Tallene er rapportert til et team fra Indias kommunistparti (CPI-ML), som nylig besøkte Kandhamal-distriktet for å undersøke situasjonen. De offisielle dødstallene er 31 avdøde.

CPI-ML-teamet besøkte destruerte landsbyer og flyktningeleirer den 15. - 16. oktober, nesten to måneder etter at massakren startet. Her møtte teamet diverse involverte, blant annet politimenn. Rapporten etter besøket ble publisert i novemberutgaven av bladet "Frigjøring".

I tillegg til det reelle antall døde, beskriver rapporten det store gapet mellom hvordan regjeringen beretter om situasjonen i flyktningeleirene, og hvordan tilstandet faktisk er. Ifølge myndighetene er 12 641 på flukt fra ødeleggelsene, og disse skal være bosatt i 15 flyktningleire - med tilgang til helsetjenester og skole. CPI-ML-teamet besøkte imidlertid leirene i Phulbani, Tikabali, J Udaygiri og Rakiya og fant at matrasjonene var utilstrekkelige, medisiner ikke-eksisterende og at gravide ikke fikk medisinsk hjelp.

Hindufundamentalistiske grupper som ønsker at sentralmyndighetene skal trekke tilbake sine politienheter fra delstaten, skal ifølge rapporten være i gang med å organisere seg til væpnede bander, som truer alle som ikke vil konvertere til hinduismen. Mens dette pågår, rapporteres det at ledelsen i leirene forteller flykningene at situasjonen har stabilisert seg og at de derfor kan reise tilbake til sine hjem.

CPI-MLs undersøkelse bekrefter at voldsbølgen mot landets kristne er initiert og drevet frem av de hindunasjonalistiske gruppene Vishwa Hindu Parishad (VHP) og Bajrang Dal. Disse organisasjonene må forbys, hevder kommunistpartiet.

AsiaNews (17. november 2008)

av Webmaster publisert 17.11.2008, sist endret 17.11.2008 - 15:14