Kjennelse av Høyesteretts ankeutvalg i Oslo katolske bispedømmes favør

PRESSEMELDING:

Oslo Tingrett påla den 23. mai i år Oslo katolske bispedømme midlertidig å gjeninnsette en tidligere sogneprest på Hamar. Pateren det gjelder, har saksøkt bispedømmet for brudd på arbeidsmiljøloven, og krever å få beholde stillingen som sogneprest. Se pressemeldinger av 27. mai og 15. juli 2008 vedrørende saksforholdet.

Bispedømmet anket kjennelsen om gjeninnsettelse mens saken verserer for retten, til Borgarting lagmannsrett, og den 4. september avsa lagmannsretten kjennelse om at paterens begjæring ikke tas til følge - se pressemelding av 10. september.

I lagmannsrettens kjennelse het det at en midlertidig gjeninnsettelse ville "innebære et betydelig inngrep i et forhold som tradisjonelt har vært underlagt kirkens indre selvstyre. En slik inngripen etter en eventuell dom i kirkens disfavør, vil være dramatisk nok. Men en slik inngripen allerede før en eventuell rettskraftig dom, er enda mer dramatisk. Særlig gjelder dette når det - slik flertallet ser det - er høyst usikkert om den endelige dommen vil være i kirkens disfavør".

Pateren anket lagmannsrettens avgjørelse til Høyesterett, og den 18. november mottok bispedømmet Høyesteretts ankeutvalgs kjennelse, som konkluderer med at anken forkastes.

Kjennelsen, som er avsagt under dissens 2-1, innebærer at pateren ikke har krav på å virke som prest mens saken pågår.

Oslo katolske bispedømme er tilfreds med Ankeutvalgets konklusjon om at lagmannsrettens kjennelse blir stående. De sentrale deler av flertallets begrunnelse fremgår av pkt. 27 og 28 i kjennelsen (sitat):

27. I Kanozas sak har lagmannsretten gitt uttrykk for at en gjeninntreden for ham i den situasjon som har oppstått, vil være et så betydelig inngrep i et forhold som tradisjonelt har vært underlagt den katolske kirkens indre selvstyre, at Kanozas interesser må vike. Selv om man rettslig sett skulle stå overfor et ansettelsesforhold som krever en oppsigelse, har lagmannsretten ved dette ansett de forpliktelser som Kanoza har overfor Picpuspaternes orden for å være tungtveiende ved en eventuell vurdering av rettmessigheten av en oppsigelse.

28. Den konkrete vurdering som lagmannsretten har gjort ved anvendelsen av tvisteloven § 34-1 annet led, kan ikke overprøves av ankeutvalget. Utvalgets flertall tilføyer at heller ikke den vektlegging som lagmannsretten gjør av de særlige forpliktelser som arbeidstakeren i dette tilfellet har overfor sin arbeidsgiver - eller om man vil, sine foresatte - kan sies å være i strid med bestemmelsene i arbeidsmiljøloven.

Av hensyn til berørte parter ønsker ikke bispedømmet å kommentere saken ytterligere, da selve saken om pateren er lovlig oppsagt, fortsatt står for retten. Hovedforhandling i lagmannsretten er berammet til 5. - 8. mai 2009.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (19. november 2008)

av Webmaster publisert 19.11.2008, sist endret 19.11.2008 - 15:30