Biskop Georg Müller SS.CC. i Haikou i Kina

Biskop Gerog Müller SS.CC. av Trondheim

Fra 22. november til 2. desember 2008 oppholdt biskop Georg Müller seg på et møte i Macao/Kina. I denne tiden besøkte han også øya Hainan i det kinesiske hav, hvor picpusfedrenes kongregasjon (SS.CC.) holdt liv i en misjonsstasjon fra 1923-1953.

Hainan er en øy og provins utenfor sørkysten av Kina (33.572 kvm og ca 8. mill. innbyggere). Hovedstaden er Haikou på nordsiden av øya. Byen har ca. 300.000 innbyggere. Det var her picpusfedrenes generalkapitel vedtok å grunnlegge en misjonsstasjon i 1923. Det var franske prester som skulle tjenestegjøre her. Tre prester fra MEP (Societé des Missions Etrangères de Paris) og seks søstre av kongregasjonen av St. Paul fra Chartres arbeidet der fra før, blant de den gang 800 katolikkene. Det kom tre SS.CC.-prester i tillegg til disse. Hovedstasjonen befant seg i Hoi Hoa, i nærheten av Haikou, og er i dag en del av byen Haikou. Historien forteller at misjonen der var veldig vanskelig. I 1925 ble tre bygninger plyndret, to år senere ble huset for foreldreløse barn angrepet. Barna ble reddet. Den 15. januar 1928 ble en prest drept av opprørere da han hjalp en kinesisk kvinne å rømme fra dem. På tross av vanskelighetene kunne misjonsstasjonen utvikle seg, og antall katolikker steg til 2000. En skole for kateketer ble startet opp, og en kinesisk søstercongregasjon grunnlagt (1932). Den positive utviklingen ble stoppet av at Kina i 1939 ble okkupert av Japan.

Innledningsvis skapte den japanske okkupasjonen ingen vanskeligheter for misjonærene, men utviklingen snudde. En annen prest ble drept sammen med 20 katolikker. I 1941 drepte kinesisk gerilja en annen prest på grunn av anklager om samarbeid med Japan. De måtte forlate hospitalet de hadde bygget. Prestene ble internert i 1945, men satt fri senere. De begynte å gjenoppbygge stasjonen hvor mye var ødelagt og 200 troende var blitt drept. I 1953 måtte medbrødrene forlate Hainan. De fortsatte sitt arbeid i Japan.

Biskopen kunne besøke stedet hvor klosteret lå. Kirkebygningen er fortsatt intakt, men svært forkommen. Den er ca. 100 kvm, er enkelt og pent utformet og har på hver side to spissbuede vinduer som i dag er gjenmurt. Bygningen er pyntet med en enkel gesims som har vært fargelagt. Ved siden av kirken står huset for de foreldreløse barna. Inngangen var pent utformet med to søyler som var hogget i stein. Den ene står fortsatt, den andre ligger i bruddstykker omkring.

På eiendommen er det i dag oppført andre små hus som er bebodd av fattige familier. Eiendommen er igjen overdratt til kirken, men det er per i dag ikke midler til en rehabilitering eller gjenoppbygging.

Jeg fikk også kjennskap til at det fortsatt finnes to gravsteder etter prester, en fra SS.CC., og en fra MEP. Men på grunn av tidsmangel kunne jeg ikke besøke disse.

Det var bevegende for meg å stå på dette sted og tenke på den virksomheten som våre medbrødre har hatt der. Jeg ba en stille bønn for dagens menighet i byen som ikke er så ulik den fra den gang. En ung prest er i dag den eneste katolske presten på hele øya.

Biskop Georg Müller SS.CC. av Trondheim

Kilde: Cor Rademaker SS.CC., Called to serve, The Congregation of the Sacred Hearts (1800-1988), Dublin 1988, sider: 173; 179; 198; 218f.; 226; 238; 295.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (9. desember 2008)

av Webmaster publisert 09.12.2008, sist endret 09.12.2008 - 11:25