Historien om støttegruppen for Tautra Mariakloster er blitt bok

 

Historien om støttegruppen

Årets julegave for den som er interessert i nyere katolsk historie i Norge

Støttegruppen for Tautra Mariakloster har utgitt sin egen historie i bokform. I format er det en beskjeden utgivelse, 61 sider i A4, men dette er sider som rommer utrolig mye. Historien om støttegruppen er historien om fremveksten av Tautra Mariakloster, og den fortelles her på en svært levende måte. Fremstillingen er kronologisk med innslag av brev og andre dokumenter fra årene 1991 til i dag, noe som gjør at utenforstående gjennomlever opp- og nedturer sammen med dem som var med og kommer tett på små og store begivenheter. Den siste delen av boken består i personlige erindringer fra en del sentrale aktører. På den måten blir historien fortalt fra ulike vinkler, og det gir ofte en ekstra humoristisk effekt. Ett av medlemmene begynner sin beretning slik:

For meg begynner støttegruppens historie etter Olsok i 1992. En ukjent dame fra kirken ringer meg. Hun snakker mye og veldig fort... Jeg skjønner ingenting av hva damen sier, unntatt noen ord om en nonne, om grunnleggelse av et kloster, om en kontemplativ orden og om en støttegruppe. Jeg forstår virkelig ingenting i det hele tatt; men jeg føler at det er viktig å svare "ja" - jeg vil være med. Hvor? Når? Resten vil sikkert bli klart etter hvert - senere.

Og gruppens "mor", Unn Madsø, skildrer inspirasjonen til opprettelsen slik:

Det var til en slik Olsokretrett [på Sund folkehøgskole] at sr. Ina kom. Hun viste lysbilder fra [sitt kloster i] Laval og fortalte om sitt kall til å prøve å gjeninnføre cisterciensisk klosterliv her i Norge. Under sr. Inas informasjon om cistercienserordenen, fikk jeg et svært konkret kall; en tydelig stemme sa til meg: Du kan lage en støttegruppe for henne. Nå er du jo ferdig med arbeidet i Legmannsrådet og har mer tid. Jeg tenkte at ja, det var jo sant. Uten å reflektere nærmere om hva en støttegruppe skulle gjøre, hva det ville innebære, eller om jeg var kompetent til å ta på meg en slik oppgave - reiste jeg meg bare og gikk frem til sr. Ina og sa: Jeg kan lage en støttegruppe for deg. Sr. Ina så skeptisk på meg og spurte hvem jeg var. Jeg ble litt perpleks og visste ikke hva jeg skulle si, men Hanne [Berentzen, den senere sr. Hanne-Maria] sto heldigvis ved siden av sr. Ina og sa på sin syngende kristiansandsdialekt: Jeg kjenner Unn. Ja, hun kan lage en støttegruppe for deg, men sr. Ina var fortsatt skeptisk. Hun hadde ikke ytret noe ønske om en støttegruppe og forstod ikke hva dem skulle gjøre. Og det visste jo ikke jeg heller...

Og hva kan så en støttegruppe utrette? Det blir tydelig mens historien skrider frem. Boken gjør det klart at støttegruppen har spilt en avgjørende rolle i opprettelsen av Mariaklosteret, og viser hvordan bønn, personlig fordypning i cistercienserordenens spiritualitet og til tider svært mye praktisk arbeid har vært uløselig knyttet sammen i medlemmenes engasjement.

Dette er både god lokalhistorie og god nyere katolsk historie. Støttegruppen for Tautra Mariakloster har gjort Kirken mange tjenester de årene den har eksistert, denne utgivelsen er en av dem.

Boken kan bestilles på e-mail til støttegruppens adresse, stottegruppen@gmail.com, eller til Unn, unnlm@hotmail.com - evt. på telefon 916 72 357.

Prisen er kr. 250.- (+ porto ved forsendelse).

Overskuddet fra salg av bøkene går til Tautra Mariakloster.

Heidi H. Øyma

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (17. desember 2008)

av Webmaster publisert 14.05.2010, sist endret 20.04.2011 - 12:32