Pave Benedikt XVIs julebudskap

I en minneverdig preken ved midnattsmessen i Peterskirken julenatt, sa Den hellige far Benedikt XVI at Jesu fødsel i Betlehem tvinger alle - selv englene - til å se Gud i et fullstendig nytt lys. Englene, sa paven, "hadde kjent Gud gjennom universets storhet, gjennom fornuften og skjønnheten i kosmos." Nå så de imidlertid Gud som et fattig, ydmykt barn, "noe som forbløffet dem."

At Den allmektige Gud ville nedlate seg selv til å bli menneske var, og er fremdeles, sjokkerende, fortsatte paven. Ved Kristi fødsel i Betlehem bøyde Gud seg ned til mennesket "på en måte som tidligere hadde vært utenkelig." Med dette "sjokket" kommer imidlertid en anerkjennelsen av Guds overveldende kjærlighet til sine skapninger. "Hvordan kunne hans kjærlighet til menneskeheten - hans omsorg for oss - ha blitt vist på en større og renere måte?"

Ved å sitere middelalderteologen William av St. Thierry, sa paven at Kristi åpenbaring i skikkelsen av et lite barn radikalt endret menneskets bilde av Gud. "Nå sier denne Gud, som har blitt et barn, til oss: 'Du kan ikke lenger frykte meg, du kan bare elske meg.'"

"Alle barn ber om vår kjærlighet," fortsatte Den hellige far og sa at julen bør inspirere kristne til å vise omsorg for alle verdens barn. Han nevnte spesielt barn som lider under fattigdom, vold, utnyttelse og overgrep, og hevdet at vi alle er kalt til å "gjøre alt som står i vår makt for å få en slutt på disse barnas lidelser." Paven avsluttet sin preken julenatt med en referanse til byen Betlehem - mer spesifikt en bønn om at "hat og vold må opphøre".

LES HELE PAVENS PREKEN JULENATT HER (engelsk).

Juledag ga Den hellige far sitt tradisjonelle Urbi et Orbi-budskap fra balkongen på Peterskirken. Ved å gjenta temaet fra nattens preken, sa han: "Alle julekrybber er en enkel men uttrykksfull invitasjon til å åpne våre hjerter og sinn for livets mysterium." Paven ba igjen om fred i Betlehem spesielt og Det hellige land generelt, og uttalte at mørke skyer igjen truer regionen. Han fortsatte med å be om fred "i Libanon, Irak og hele Midtøsten." Deretter vendte han seg mot Afrika og ba om fredens velsignelse i Zimbabwe, Kongo, Kivu, Darfur, Sudan og Somalia. Paven ba:

"Overalt hvor menneskets verdighet og rettigheter trampes på; overalt hvor enkeltpersoners eller gruppers egoisme overstyrer det felles gode; overalt hvor hat mellom søsken og utnyttelse av mennesket risikerer å tas for gitt; overalt hvor nasjonale konflikter splitter etniske og sosiale grupper og forhindrer fredfull sameksistens; overalt hvor terrorismen fremdeles rammer; overalt hvor man mangler det grunnleggende for å overleve; overalt, også rike land, hvor man uroer seg over fremtiden - på alle disse steder, måtte julens lys fremdeles skinne og oppmuntre alle mennesker til å gjøre hva de kan, i en ånd av ekte solidaritet."

LES HELE URBI ET ORBI-BUDSKAPET HER (engelsk).

På minnedagen for Den hellige Stefan Protomartyren den 26. desember, talte paven igjen til en fullpakket Petersplass. Her reflekterte han over at Den hellige Stefan illustrerer "de første frukter" av Kristi seier, siden hans martyrdød viser oss "livets seier over døden, kjærlighetens seier over hatet, at sannhetens lys seirer over mørkets bedrag." Paven kom med en appell for alle som lider for Kristus i dag. Han nevnte særlig de to italienske ordenssøstrene Maria Teresa Olivero og Caterina Giraudo, som holdes som gisler i det nordlige Kenya, og han ba om forbønn for alle gisler over hele verden.

På festen for Den hellige familie den 28. desember, talte paven igjen fra vinduet i sin leilighet i det apostoliske palass. Familien i Nasaret, sa Den hellige far, er et fullkomment "forbilde i ekteskapelig kjærlighet", som alle kristne familier bør etterligne. Paven, som sendte sin hilsen til alle de deltagende i den gigantiske utendørsmessen for familien i Madrid samme dag, oppfordret alle familier: "Ikke la kjærligheten, åpenheten for livet og de unike båndene som forener deres familier, ødelegges."

CWN - Catholic World News (31. desember 2008)

av Webmaster publisert 31.12.2008, sist endret 31.12.2008 - 14:17