Store lidelser blant sivilbefolkningen - Caritas appellerer for barna

Titusener av sri lankiske sivile, inkludert mange barn, befinner seg nå i akutt livsfare da de fremdeles er fanget mellom regjeringsstyrker og opprørere fra De tamilske tigre (LTTE).

Situasjonen beskrives av Caritas som "uutholdelig".

I en uttalelse publisert den 21. april, appellerer den katolske hjelpeorganisasjonen om bistand på rundt 20 millioner kroner, for å kunne tilby nødhjelp til krigens ofre.

Tall fra FN estimerer at mer enn 4500 sivile har blitt drept de siste tre måneder. De sivile er fastlåst i det siste området som kontrolleres av LTTE, et område som regjeringsstyrkene har omringet.

En del av området, på den nordøstlige kysten av øya, har blitt opprettet som en egen "sikker sone" for de sivile. Men begge parter fortsetter med å anklage hverandre for ikke å ta hensyn til sikkerheten til sivilbefolkningen. I følge LTTE ble mer enn 1000 sivile drept under et angrep fra regjeringsstyrkene mandag 20. april.

Caritas bekreftet tirsdag at barna er de som lider mest under de daglige kampene. Direktøren for Caritas på Sri Lanka, p. Damian Fernando, uttaler at omfanget av menneskelig lidelser i området er uutholdelig:

"Folk står ovenfor grusomme lidelser da de er under daglige angrep. Mange barn sitter fast i krigssonen. Gjentatte artilleriangrep og forflytninger tærer på kreftene til menneskene som er på konstant flukt. Tilgang til medisinsk hjelp for de sårede er mangelfull. Mange har hatt lite å spise og drikke i ukesvis," uttaler Fernando.

På tross av appeller om økonomisk hjelp presiserer bistandsorganisajonen at finansielle midler ikke er tilstrekkelig.

"Begge parter må nå ta ansvar for at de siviles lidelser opphører. Caritas appellerer til regjeringen og opprørsstyrkene om å garantere for beskyttelsen av sivilbefolkningen. Det er prekært at bombingen av de trygge sonene opphører, og at sivile får mulighet til å forlate krigssonen. Det er kun gjennom fredelig dialog at man kan finne en løsning på denne konflikten."

"Det internasjonale samfunn må våkne opp og se den lidelsen som vi er vitne til her på Sri Lanka. Vi oppfordrer FN til sette Sri Lanka høyest på sin dagsorden, og til å ta i bruk alle midler for å presse gjennom forhandlinger mellom de stridende parter for å få en slutt på kampene."

ZEN - Zenit (21. april 2009)

av Webmaster publisert 22.04.2009, sist endret 22.04.2009 - 12:51