Siste forberedelser før pavebesøket

Palestinske myndigheter søker å utnytte Benedikt XVIs besøk til å dramatisere forholdene for de palestinske flyktningene. Dette hevder israelske myndigheter, som har beordret en byggestopp for scenen der Paven etter planen skal tale etter sitt besøk til flyktningeleiren Aida, rett utenfor Betlehem. Scenen befinner seg rett ved den såkalte sikkerhetsmuren, som skiller Israel fra De palestinske selvstyreområdene. De palestinske arrangørene lover allikevel å fortsette byggingen:

"Vi er fast bestemt på å motta Paven på dette stedet, da det sammenfatter det palestinske folks lidelse," uttaler Salah Taameri, en lokal palestinsk leder.

Samtidig legges siste hånd på en storstilt oppussing og klargjøring av de steder som Den hellige far skal besøke på sin pilegrimstur til Israel.

Rafi Ben Hur, leder for det israelske turistdepartementet, uttaler:

"Vi estimerer at mellom 15-20 000 pilegrimer vil komme hit under Pavens besøk, noe som i år vil gi en total tilstrømming av pilegrimer på rundt 200 000."

"Pave Benedikt XVIs besøk er en flott mulighet til å vise frem kristendommens viktigste steder. Vi har vasket og reparert ødelagte vegger og murstein som var i ferd med å falle sammen, slik at stedet blir presentabelt for Pavens besøk," uttaler John Seligman, en israelsk arkeolog.

F. Pierbattista Pizziballa, kustos av Det hellige land, sier at Pavens visitt viser at "på tross av ulike misforståelser så er forholdet til den jødiske og muslimske verden veldig viktig for Den katolske kirke og for Paven personlig."

Israelske myndigheter har investert rundt 70 millioner kroner til renovering av de stedene Den hellige far skal besøke.

Søndag meldte den israelske avisen Haaretz at den israelsk etterretningsorganisasjonen Shin Bet er bekymret for Pavens sikkerhet under besøket til Nasaret. Shin Bet siterer løpesedler utdelt i arabiske landsbyer, som oppfordrer til demonstrasjoner og angrep på Paven. Etteretningsorganisasjonen fraråder Den hellige far å bruke sin "popemobile", da den ikke vil kunne tilby god nok beskyttelse ved et eventuelt angrep fra muslimske fundamentalister.

Vatikanet er i løpende dialog angående sikkerhetsordningene rundt besøket, og har ifølge Haaretz uttrykt forståelse for innvendingene, og fremlagt ønsker om å finne en tilfredsstillende løsning.

CNA - Catholic News Agency (27. april 2009)

av Webmaster publisert 28.04.2009, sist endret 19.01.2011 - 16:04