Jevnet gammel kirke med jorden

Ruinene etter kirken Tam Toa

Den langvarige konflikten mellom vietnamesiske myndigheter og katolikker fra bispedømmet Vinh om den gamle kirken Tam Toa, er nå over. Den 20. august fjernet bulldosere restene av de symboltunge ruinene - med unntak av klokketårnet - som har vært kilde til store demonstrasjoner og blodige overgrep mot katolske demonstranter.

Kirken i Vietnam har siden 1996 jobbet for tilbakeleveringen av ruinene, med det ønske om å igjen ta kirken i bruk. Myndighetene har hele tiden nektet å levere tilbake eiendommen - som ble bombet av amerikanerne i 1968 - og har nå annonsert at en offentlig park og et turistsenter skal bygges på området.

Konflikten har utløst de største massedemonstasjonene noensinne mot de vietnamesiske kommunistmyndighetene, og saken har fått stor internasjonal oppmerksomhet.

Kirken er en av mange som har hatt store eiendomstvister med myndighetene den senere tiden. I et marked hvor eiendomsprisene har økt kraftig, ser lokale myndigheter sin sjanse til å konfiskere og videreselge områder, eller selv bygge statskontrollerte hoteller og restauranter på eiendommene.

Les mer:

Bulldozers raze the Church of Tam Toa quashing Catholic demands

Anti-Catholic violence designed to hide crisis and graft in Vietnam's Communist Party

AsiaNews (25. august 2009)

av Webmaster publisert 26.08.2009, sist endret 19.01.2011 - 16:04