Høy temperatur mellom aviser, Vatikanet er tilbakeholdne

Avisen "Avvenire", som eies av Den italienske bispekonferansen, har over lengre tid vært svært kritiske til en rekke av statsminister Silvio Berlusconis private og offentlige anliggender. Spesielt innstrammingen i innvandringspolitikken og statsministerens private skandaler har blitt omtalt og kritisert i avisen.

Den Berlusconi-eide avisen "Il Giornale" har nå tatt til motmæle, og anklager redaktøren i Avvenire, Dino Boffo, for hykleri og hemmelige seksuelle eskapader.

Anklagene i "Il Giornale" har fått presidenten i Den italienske bispekonferansen til å se rødt, og kaller de i en kommentar for "avskyelig" skittkasting.

Berlusconi skal personlig ha fraskrevet seg ethvert ansvar for anklagene mot redaktøren av Avvenire.

Ulike linjer

Der mange italienske biskoper er forholdsvis åpne i sin kritikk av den kontroversielle statsministeren, har Vatikanet på sin side vist en mer tilbakeholden og diplomatisk linje. Vatikan-kommentatorene John Allen og Sandro Magister påpeker samtidig likheten mellom situasjonen i Italia og vårens kontroverser i USA, da det berømte katolske universitetet Notre Dame tildelte President Obama en æresbevisning, noe som falt mange amerikanske katolikker tungt for brystet grunnet Obamas liberale forhold til abort og bio-etikk.

I begge tilfeller har flere biskoper frontet krass kritikk mot myndighetene, mens Vatikanet har vært mer forsonende i tonen.

Les mer:

The Church, Obama, and Berlusconi. Confusion in Power (L'Espresso)

Italian soap opera opens rift between church and conservatives (National Catholic Reporter)

CWN - Catholic World News (1. september 2009)

av Webmaster publisert 02.09.2009, sist endret 19.01.2011 - 16:05