Blogger arrestert; kritiserte medias misbruk av pavesitat

 Se også:

Bui Thanh Hieu, en aktiv blogger og katekumen, ble forrige uke arrestert av vietnamesiske myndigheter. Arrestasjonen føyer seg inn i rekken av flere nylige aksjoner mot regimekritiske bloggere i den kommunistiske ettpartistaten.

Hui, som skriver under pseudonymet "Nguoi Buon Gio", kritiserte i en bloggpost de vietnamesiske mediers fordreining av pave Benedikts bemerkning til landets biskoper under deres "Ad Limina"-besøk til Vatikanet i juni.

Sr. Nguyen fra bispedømmet Vinh, sier i en uttalelse at "hans arrestasjon ikke blir den siste". "Mange katolske bloggere har kritisert 'en skamfull fordreining' fra statlige media av pave Benedikts tale til biskopene i anledningen deres ad limina-besøk. De står i fare for å bli arrestert", forklarer sr. Nguyen.

"En god katolikk er en lojal borger"

Den 24. august publiserte det statskontrollerte pressebyrået "Vietnam Net" en artikkel med tittelen "En god katolikk er en lojal borger". I artikkelen heter det at "pave Benedikt XVI strengt oppfordret de vietnamesiske biskoper om å være mer opptatt av prester som burde strebe etter hellighet, for på den måten å kunne lede sin flokk til å leve slik paven forventer: 'en god katolikk er en lojal borger'".

Artikkelen siterer to utdrag fra pavens tale: "en prest må styrke sitt indre liv og strebe etter hellighet", og "legfolk på sin side må med sine liv, som er basert på nestekjærlighet, ærlighet og dedikasjon til det felles beste, vise at en god katolikk er en lojal borger".

Artikkelen har skapt sterke reaksjoner blant vietnamesiske katolikker.

Med disse to sitatene forsøker artikkelen å tegne et dystert bilde av Kirken i Vietnam, og samtidig insinuere Benedikts tilsynelatende refsende tone ovenfor en "åndelig korrupt" kirke, sier den Hanoi-baserte presten f. Joseph Nguyen.

"Situasjonen har skapt triste skygger blant katolikker. Alle vet at Hans Hellighet Benedikt XVI ikke mente å såre Kirken".

De vietnamesiske katolikker og andre opposisjonelle fortsetter kampen for religions- og ytringsfrihet i landet som har vært kommunistisk styrt siden samlingen i 1976.

Les mer:

Pope's speech distorted, catechumen, dissident bloggers arrested (VietCatholic News)

Vietnam detains dissident blogger (Reuters)

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo); AD (2. september 2009)

av Webmaster publisert 04.09.2009, sist endret 19.01.2011 - 16:05