Besøket skal vise kristendommens vitalitet

Benedikt XVI vil den 26-28. september foreta sin 13. apostoliske reise, denne gangen til Tsjekkia.

Under oppholdet skal paven blant annet besøke Praha, Brno og Mladá Boleslav.

I det ukentlige TV-programmet "Octava Dies" snakket nylig Vatikanets pressetalsmann, p. Federico Lombardi, om forventningene til besøket.

I følge Lombardi vil reisen gi Den hellige far en anledning til å vise en levende kristendom i hjertet av Europa: "Paven reiser til hjertet av Europa, til et land med en gammel og flott kulturell tradisjon, som kristendommen kom med et essensielt bidrag til, et land som i disse dager markerer 20-årsjubileum for kommunistregimets fall og den fredelige gjenfødsel av demokratiet, et land hvor sekulariseringen er så omfattende at religiøs praksis er begrenset til en minoritet", uttalte Lombardi.

Ved en folketelling i 2001 ble det registrert at 59 % av tsjekkere ikke er medlem av noe trossamfunn. Landet er dermed blant de aller mest sekulariserte i Europa.

Pressetalsmannen fortsatte med å si at "det finnes mange sterke budskap som Den hellige far kunne adressert til de troende og mennesker av god vilje i et land som dette. Helt sikkert er det at han vil oppmuntre en allerede livlig kirke, modig i sitt trosvitne, og som vet hvordan man sprer håp, solidaritet og medmenneskelighet rundt seg, spesiellt blant de yngre generasjoner".

Benedikts første post på programmet er et besøk til Vår Frue av Seierens kirke i Praha. Her finner man den berømte statuen Jesulus Pragensis.

Besøkets tidspunkt, valgt av Den hellige far selv, faller sammen med feiringen av Tsjekkias nasjonalhelgen, Den hellige Venceslas, den 28. september.

Les mer:

Aide Speaks on Pope's Coming Czech Republic Trip (Zenit)

Offisiell nettside for besøket (Vatican.va)

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (13. september 2009)

av Webmaster publisert 15.09.2009, sist endret 19.01.2011 - 16:05