Erkebiskopen av Canterbury møtte Benedikt XVI

 Se også:

Pave Benedikt XVI møtte lørdag erkebiskopen av Canterbury, Dr. Rowan Williams. Dette var deres første møte etter at Vatikanets nye ordning med personalordinariat for tradisjonelle anglikanere ble kjent i oktober.

Ordinariatet legger forholdene til rette for at anglikanske biskoper, prester og legfolk kan oppnå full kommunion med Den katolske kirke, og samtidig beholde særskilte anglikanske skikker og liturgi som er i samsvar med katolsk tradisjon.

Vatikanets pressemelding etter det korte møtet nevnte ikke den ferske offentliggjøringen av den apostoliske konstitusjonen "Anglicanorum coetibus". Det korte referatet nevner kun at de "hjertelige samtalene" dreide seg om "de utfordringer som alle kristne trossamfunn står ovenfor i begynnelsen av dette århundret".

De to kirkelederne skal ha diskutert generelle katolsk-anglikanske relasjoner, og presiserer "den felles vilje til en fortsatt konsolidering av den økumeniske forbindelse".

Williamson selv sier i en uttalelse at han følte seg forpliktet til å fortelle paven om at nyheten satte han "i en merkelig posisjon en periode", og gjorde flere anglikanske ledere forlegne. I følge erkebiskopen ble hans innvendinger "lyttet til og mottatt i en meget vennlig ånd".

Samtidig skal erkebiskopen ha fått forsikringer om at Vatikanets beslutning om å åpne døren for anglikanere, "ikke representerer et skifte i Vatikanets generelle holdning til Det anglikanske fellesskap".

I følge tidligere rapporter skal erkebiskopen ha blitt svært sent informert om den da planlagte apostoliske konstitusjonen.

Britiske medier melder samtidig denne uken at de katolske biskoper i England og Wales, har opprettet et råd for å kunne bistå flere tusen anglikanere som er ventet å takke ja til Vatikanets tilbud. Den anglikanske biskop og leder for "Forward in Faith", John Broadhurst, har uttalt at han har over 1000 geistlige i sine rekker, som ønsker å ta imot pavens invitasjon.

Men mange praktiske utfordringer står fremdeles uløste: den kanskje største utfordringen er spørsmålet om eventuell videreføring av kirkelige eiendommer ved konvertering.

Les mer:

Interview with the Archbishop of Canterbury, Rowan Williams (Vatikanradioen)

Pope's bid to win over Anglicans bruised my ego, says Archbishop (The Times)

Catholics set up a task force for huge Anglican exodus (Daily Mail)

CWN - Catholic World News; o: ad (23. november 2009)

av Webmaster publisert 24.11.2009, sist endret 19.01.2011 - 16:05