Presidenten møter paven; erkebiskop trekker seg "av helsemessige årsaker"

Pave Benedict XVI / President Nguyen Minh Triet. Foto: CNA

 Se også:

Vietnamesiske myndigheter annonserte forrige uke at president Nguyen Minh Triet skal foreta et statsbesøk til Vatikanet, for å møte pave Benedikt XVI til samtaler. Besøket finner sted den 11. desember, i forbindelse med president Triets reise til flere europeiske land, inkludert Italia, Spania og Slovakia.

De to stater har pr. dags dato ikke diplomatiske relasjoner, og den lokale vietnamesiske kirken fortsetter sine protester mot kommunistregimets behandling av landets rundt 6 millioner katolikker.

Partene skal i følge talsmannen for Vietnams utenriksminister diskutere "tiltak for å styrke forholdet mellom Vietnam og Vatikanet, som i følge talsmannen har beveget seg i positiv retning.

Det er ikke klart om diskusjonene vil inkludere det kontroversielle spørsmålet om konfiskerte kirkelige eiendommer, en strid som kulminerte med sommerens fredelige massedemonstrasjon, den største i sitt slag under kommunistregimet, da 500 000 katolikker protesterte i gatene mot politvold.

Jubelår. Den vietnamesiske kirke feirer mellom 24. november 2009 og 2. januar 2011, sitt jubelår. Året markerer 350-årsjubileet for opprettelsen av landets to første apostoliske vikariater.

Feiringen ble igangsatt på minnedagen for De 117 hellige vietnamesiske martyrer.

I følge pave Benedikt er jubelåret en anledning til å fremme forsoning og tilgivelse, både mellom katolikker og blant vietnamesere generelt.

I et brev til Vietnams biskoper, skriver paven at dette er en tid "for anerkjennelsen av fortidens og nåtidens feilgrep mot brødre i troen, og mot sine landsmenn, og for å be dem om unnskyldning".

Diplomatiske forbindelser. Forrige gang en høytstående representant fra de vietnamesiske myndigheter besøkte Vatikanet, var ved statsminister Nguyen Tan Dungs besøk i 2007. Tidligere i år var en delegasjon fra Den hellige stol i Hanoi for å diskutere mulighetene for opprettelsen av diplomatiske forbindelser.

Uventet avgang. Samtidig som jubelåret ble åpnet, ble den vietnamesiske kirken rystet av nyheten om at erkebiskopen av Hanoi, Joseph Ngo Quang Kiet, trekker seg av helsemessige årsaker, en avgjørelse mange mener kommer etter sterkt press fra de kommunistiske myndighetene, etter en rekke konflikter med erkebiskopen de senere år.

Les også:

Expectations and hopes in the Church for the visit of Vietnamese President Triet to the Pope (AsiaNews)

CNA - Catholic News Agency; Andreas Dingstad (5. desember 2009)

av Webmaster publisert 07.12.2009, sist endret 19.01.2011 - 16:05