Nuntius i Irland fordømmer misbruk, varsler reaksjon fra Vatikanet

 Se også:

I et nylig møte med den irske utenriksminister Micheál Martin, fordømte nuntius til Irland, erkebiskop Giuseppe Leanza, overgrepene utført av geistlige, og varslet samtidig en "kraftig reaksjon"rapporten fra Murphy-kommisjonen som dokumenterer misbruk utført i erkebispedømmet Dublin.

"Jeg ønsker å gi uttrykk for sjokk og forferdelse, og jeg skjønner på alle måter folkets sinne og lidelsen til de berørte, så selvsagt fordømmer vi dette", sa erkebiskopen.

Nuntiusen har tidligere i prosessen blitt kritisert av Irlands justisminister, grunnet manglende tilbakemelding på en henvendelse fra Murphy-kommisjonen. Erkebiskopen har beklaget at ikke henvendelsen ble besvart, og har samtidig sagt at han trodde brevet kun var for å informere om den kommende rapporten.

På spørsmål om manglende offisielle uttalelser fra Vatikanet etter rapportens frislipp, har nuntius presisert at det trengs tid til å studere dets innhold.

Toppmøte. Samtidig meldes det at pave Benedikt har innkalt ledelsen i den irske kirken til et møte i Vatikanet. Vatikanets pressetalsmann sier i en uttalelse at samtaler vil bli holdt den 11. desember, "for å dele informasjon og evalueringer vedrørende den smertefulle situasjonen for kirken i Irland". Kardinal Sean Brady av Armagh, og erkebiskop Diarmuid Martin av Dublin, ventes å være tilstede på møtet, sammen med flere andre biskoper.

Irske medier spekulerer nå om biskopen av Limerick, Donal Murray, vil levere inn sin avskjedssøknad, etter anklager om hemmeligholdelse av misbruksanklager.

Les mer:

Vatican to issue 'strong response' (Irish Times)

Vatican summit on Irish sex abuse crisis (National Catholic Reporter)

NCR - National Catholic Reporter; Andreas Dingstad (9. desember 2009)

av Webmaster publisert 10.12.2009, sist endret 19.01.2011 - 16:05