Møtene med irske biskoper i gang

 Se også:

Mandag og tirsdag er 24 irske biskoper i Vatikanet for samtaler med pave Benedikt XVI.

Møtet er en del av prosessen i forbindelse med overgrepsskandalene i Den irske kirke, og flere biskopers manglende og dårlige håndtering av overgrepssaker.

Statssekretær Tarcisio Bertone startet det to dager lange møtet med å feire messe sammen med biskopene.

Kardinal Sean Brady, primas for hele Irland, sier i et intervju med Vatikanradioen at møtet er en del av en fornyelsesprosess for Den irske kirke. Pavens ventede hyrdebrev - som ventes å være en av møtets toppsaker - skal i følge erkebiskop Diarmuid Martin inkludere klare retningslinjer for "en betydelig reorganisering av Kirken i Irland".

Få lekkasjer

Lite eller ingen informasjonslekkasjer fra gårsdagens møter har blitt rapportert. I følge irske Independent skal paven avslutte tirsdagens møte med å presentere sin slagplan for å løse krisen i Den irske kirke.

Paven skal også ha individuelle samtaler med hver enkelt biskop i dag. Tilstede under samtalene er fem prefekter for ulike kongregasjoner, inkludert prefektene for bispekongregasjonen og troskongregasjonen.

I følge Independents reporter i Vatikanet lover pavens kroppsspråk under gårsdagens hilserunde svært dårlig for den hardt pressede biskop Martin Drennan av Galway. Av de fem biskoper omtalt i den såkalte Murphy-rapporten, er Drennan den eneste som så langt ikke har søkt om avskjed.

Biskopen av Galway har hele tiden bedyret sin uskyld og rene samvittighet.

Pavens hyrdebrev til de irske troende ventes offentliggjort om kort tid.

Independent, Associated Press, CNA; Andreas Dingstad (15. februar 2010)

av Webmaster publisert 16.02.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59