Jesus-karikatur skaper uro

Bildet bak kontroversene. Foto: AsiaNews

Kristne i India har nok en gang blitt utsatt for religiøst motiverte voldshandlinger etter at lokale nonner fra delstaten Meghalaya i det nordøstlige India, oppdaget en grunnskolebok med et bilde av Jesus som røyker og drikker øl. Nonnene anmeldte forholdene til de lokale myndighetene, som svarte med å trekke boken tilbake.

Som en protest hengte hindu-fundamentalister opp bildet på ulike offentlige steder.

Bildet - trykket som en illustrasjon til bokstaven I og ordet "Idol" (avgud) - viser det klassiske "Jesu hellige hjerte" med to iøynefallende tillegg: Jesus med en sigarett og ølboks i hendene.

Angrep kirker og butikker

Volden skal ha startet etter at ulike kristne grupperinger fra Meghalaya demonstrerte mot karikaturen. Under demonstrasjonen forsøkte noen unge kristne gutter å fjerne en poster av Jesusbildet fra et marked dominert av hinduer. En motorsykkel ble også påtent.

Hinduekstremister svarte med å angripe både demonstrasjonen og butikker drevet av kristne.

Senere har to protestantiske kirker i den nordvestlige delstaten Punjab blitt brent ned til grunnen, og lokale pastorer overfalt.

Situasjonen skal nå være under kontroll, melder AsiaNews.

Konfiskerte kopier

Lokalt politi fra delstaten Meghalaya har i følge Reuters konfiskert kopier av boken, samtidig som det private forlaget bak boken har bedt befolkningen om unnskyldning.

Kristne utgjør rundt 25 prosent av befolkningen i Punjab-regionen, og 70 prosent i delstaten Meghalaya.

Bråket rundt Jesusbildet kommer i kjølvannet av den omfattende anti-kristne voldskampanjen i Orissa i 2008.

AsiaNews, Reuters, CWN; Andreas Dingstad (22. februar 2010)

av Webmaster publisert 23.02.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59