Fordømmer voldshandlingene

 Se også:

Vatikanet uttrykte mandag sin sorg og solidaritet etter massakren i Nigeria, hvor gjenger bevæpnet med macheter angrep tre kristne landsbyer og drepte mer enn 500 mennesker.

Den hellige stols pressetalsmann, fr. Federico Lombardi, sier til AFP mandag at Kirken reagerer med "sorg og bekymring" på volden i Nigerias Jos-region, som i følge rapporter ble utført av muslimske gjetere natt til søndag.

P. Lombardi henviser til lokale kirkeledere i Nigeria når han blir bedt om å kommentere bakgrunnen for konflikten.

I et intervju med Vatikanradioen mandag sier erkebiskopen av Abuja og president i landets bispekonferanse, John Olorunfemi Onaiyekan, at voldshandlingene ikke er religiøst motiverte, men må forstås ut ifra kulturelle, sosiale og økonomiske forskjeller.

"Det er en klassisk konflikt mellom gjetere og bønder, bare det at alle Fulaniene er muslimer og alle Beromene er kristne", sier erkebiskopen.

Onaiyekan ber myndighetene om å ære sine forpliktelser til å beskytte området, men beklager samtidig at de ikke ser ut til å ha kapasitet til nettopp dette.

Kirkens reaksjon må ifølge Onaiyekan være "en fortsettelse av arbeidet med å fremme gode relasjoner mellom kristne og muslimer, og å bidra til en avtale som kan være med på å stoppe volden, slik at vi kan jobbe sammen for å løse konkrete politiske og etiske problemstillinger".

95 personer skal så langt være arrestert etter søndagens massakre.

Et delt land

Nigeria er delt opp i hovedsakelig muslimske nord og kristne sør. 12 nordlige stater har siden 1999 praktisert Sharia som hovedlovgivning. Religiøse minoriteter i områdene - hovedsakelig kristne - har gjentatte ganger protestert mot innføringen, og flere sammenstøter har funnet sted.

Den katolske bispekonferansen i Nigeria har i tidligere uttalelser sagt at innføring av islamsk rett, både på nasjonalt og regionalt plan, er i strid med landets forfatning.

Av en befolkning på ca. 150 millioner angir Annuario Pontificio antall katolikker i Nigeria til rundt 25 millioner.

AFP, CNA, Vårt Land (9. mars 2010)

av Webmaster publisert 09.03.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59