Schönborn anklager Sodano for hemmelighold

I et oppsiktsvekkende angrep på kardinal Angelo Sodano hevder den østerrikske kardinal og erkebiskop av Wien, Christoph Schönborn, at Sodano er skyldig i hemmelighold i den beryktede "Gröer-saken".

I følge Schönborn forsøkte daværende kardinal Ratzinger å igangsette en full undersøkelse av kardinal Hans Hermann Gröer - som var anklaget for å ha misbrukt en ung gutt og flere munker. Gröer fratrådte som erkebiskop av Wien i 1995. Han ble aldri avsatt som kardinal, men pave Johannes Paul II fratok ham retten til å utøve sine rettigheter. Han døde i 2003.

I følge hans etterfølger kardinal Schönborn, skal Joseph Ratzinger ha tapt kampen for å igangsette full etterforskning av Gröer, etter at flere av Johannes Paul IIs rådgivere skal ha overbevist paven om at beskyldningene var overdrevne. Schönborn har tidligere refererert til en samtale med Ratzinger hvor den tyske kardinalen skal ha sagt: "den andre siden - den diplomatiske - vant". Den diplomatiske siden skal her peke på kardinal Sodano, som var Vatikanets statssekretær i perioden 1990-2006.

- Hemmeligholdets dager er over. Kirkens prinsipper om tilgivelse ble tolket på en falsk måte og ble dermed fordelaktig for de ansvarlige fremfor ofrene, sier Schönborn til østerrikske Kathpress.

Schönborn anklager også Sodano - nåværende dekanus av kardinalkollegiet - for å ha utrettet "massiv skade" overfor ofre i forbindelse med sine uttalelser i påsken, der han kalte misbrukssakene for "smålig sladder".

Les mer:

Report: Cardinal attacks former Vatican No. 2 (AP)

Vatican cardinal attacks fellow cardinal for 'covering up' abuse case (Telegraph)

Telegraph, Reuters, Kathpress; Andreas Dingstad (10. mai 2010)

av Webmaster publisert 10.05.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59