Ba katolikker stemme i samsvar med Kirkens lære - må betale erstatning

Høyesteretten i Costa Rica har dømt biskop Jose Francisco Ulloa til å betale en bot etter å ha oppfordret katolikker til å bruke sin stemmerett i tråd med katolsk lære. Dette melder CNA.

Biskopen kom med oppfordringen under en messe i 2009 i den daværende valgkampen, hvor blant annet abort og homofiles rettigheter sto på plakaten.

Yeudy Blanco Vega fra organisasjonen "Bevegelsen for en sekulær stat" hevdet at biskopen med sine uttalelser brøt artikkel 28 i landets konstitusjon - som forbyr klerikere aktiv deltagelse i politisk arbeide.

Siden retten tolket biskopens uttaleser som politisk agering fremfor pastoral veiledning, dømte de ham til å "avstå fra å oppfordre folk til ikke å stemme på kandidater som etter hans mening ikke deler den katolske tros verdier". I tillegg må Ulloa betale oppreisning og saksomkostninger.

Uttalelsene

- Vi står ovenfor en politisk kampanje hvor vi nøye må overveie hvem som skal styre oss. Vi er nå i ferd med å finne ut hvilke av kandidatene som fornekter Gud og forsvarer prinsipper som er mot livet, ekteskapet og familien. Vi må handle i samsvar med vår tro og kan derfor med en god samvittighet ikke kunne gi dem vår stemme, sa biskopen i en preken sist september.

Presidenten for landets bispekonferanse, erkebiskop Hugo Barrantes, svarte på kritikken fra enkelte politikere med å henvise til kapittel fire i den pastorale konstitusjon "Gaudium et Spes":

- Men alltid og overalt vil den [Kirken] gjøre krav på å kunne forkynne troen med virkelig frihet, fremlegge sin samfunnslære, uhindret utøve sin tjeneste blant menneskene, og felle sin moralske dom, selv over politiske forhold, når menneskets fundamentale rettigheter eller sjelenes frelse krever det.

CNA - Catholic News Agency; Andreas Dingstad (10. mai 2010)

av Webmaster publisert 12.05.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59