Kirkeledere ber myndigheter og politiske partier om økt beskyttelse; studenter frykter nye angrep

 Se også:

Etter de siste voldsepisodene i Irak har landets kirkeledere nå kommet med en fellesuttalelse som fordømmer volden, og ber offentligheten om økt bevissthet og beskyttelse av landets kristne minoritet.

"Council of the Christian Church Leaders of Iraq" (CCCLI) ble dannet i februar i år, og består av patriarker, erkebiskoper biskoper og andre kirkeledere i Irak. 14 ulike kirkesamfunn - katolske, ortodokse og protestantiske - er representert.

Rådet søker å være en felles stemme for Iraks ulike kirkesamfunn i møte med statlige myndigheter.

Uttalelsen kommer i kjølvannet av bilbomben den 2. mai som rammet kristne studenter på vei i buss fra byen Al-Hamdaniya til universitetet i Mosul, som drepte en og såret over 150 personer, flere alvorlig. Kirketoppene ber landets ansvarlige ledere om å sikre en samlende regjering og oppfordrer samtidig lokale myndigheter i Nineveh-provinsen til å sørge for at studentene får fortsette sine studier i tryggere omgivelser.

- Vi ber til Gud om at han må gi martyrene lindring, en rask bedring til de sårede og om å beskytte vårt land fra alt vondt og gjenopprette fredens og stabilitetens gave, heter det i uttalelsen fra CCCLI.

Kirkenes Verdensråd

- Mens vi uttrykker vår solidaritet med folket i Irak og overbringer våre kondolanser til ofrenes familier, så er vi samtidig veldig bekymret over den nye voldseskaleringen mot kristne i Mosul, sier generalsekretæren i Kirkenes verdensråd, nordmannen Olav Fykse Tveit i en kommentar.

- Vi oppfordrer alle partier og representanter i den irakiske administrasjonen til å ta sitt ansvar med å sikre stabilitet og sikkerhet til landet og samtidig sørge for tryggheten til alle irakiske borgere, sier Fykse Tveit onsdag.

Student-protest

Tirsdag holdt muslimske studenter ved universitetet i Mosul en protestaksjon i solidaritet med de rammede kristne medstudentene, melder det Assyriske nyhetsbyrået Aina.

Aksjonen er hardt tiltrengt moralsk støtte for Mosuls kristne studenter, som etter terroraksjonen har lagt ned sine studier av frykt for egen sikkerhet. Aksjonistene sier i følge Aina at de returnerer til studiene først når de kristne medstudentene vender tilbake.

Dramatisk nedgang

Den siste irakiske folketellingen i 1987 talte 1,4 millioner assyriske og kaldeiske kristne. I kjølvannet av Gulfkrigen i 1991 var tallet 1,2 millioner - etter at bemidlede kristne familier emigrerte grunnet voksende arabisk nasjonalisme og islamsk fundamentalisme. Etter USAs invasjon i 2003 - og den påfølgende etnisk-religiøs volden - har landets kristne befolkning sett en dramatisk nedgang til rundt 300 000.

World Council of Churches, Aina, Wikipedia; Andreas Dingstad (12. mai 2010)

av Webmaster publisert 12.05.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59