Vanskelig diplomatisk situasjon møter paven

Topografisk bilde av Kyros. Foto: Nasa

Pave Benedikt XVI står ovenfor "en potensiell brennbar diplomatisk situasjon" når han mellom 4-6. juni besøker Kypros, skriver Associated Press.

AP beskriver det historisk spente forholdet mellom grekere og tyrkere, kristne og muslimer på øya, og spør om pavens besøk vil være kilde til ytterligere fragmentering.

Etter flere år med britisk herredømme og uro mellom den tyrkiske og greske befolkningen ble Kypros delt i to i 1974, i kjølvannet av et gresk kuppforsøk mot landets regjering etterfulgt av Tyrkias invasjon av den nordlige delen.

I dag er øya delt opp i det som på folkemunne kalles "den greske" og "den tyrkiske" delen.

Boikotter velkomstseremoni?

Besøket kompliseres ytterligere etter ortodokse innvendinger mot Benedikts besøk. Kypriotisk politi bekrefter at de fortløpende vurderer potensielle sikkerhetsbrudd etter at ekstreme ortodokse grupperinger har protestert mot besøket. Protestene inkluderer flere ortodokse biskoper som motsetter seg enhver dialog med Den katolske kirke. Erkebiskop Chrysostomos II, overhodet for Den kypriotiske ortodokse kirke, sier at han vil igangsette sanksjoner mot de biskoper som truer med å boikotte fredagens velkomstseremoni.

Norskamerikanske Gregory Reichberg, leder for PRIO's senter i Kypros, sier til Cyprus Mail at han kan forstå at erkebiskopens linje virker overraskende på enkelte kyprioter.

- På den ene siden fremstår han som en "hardliner" vedrørende spørsmålet om Kypros, på den annen side er han mer åpen og ønsker en gjenopptagelse av relasjonene med Den katolske kirke, sier Reichberg.

Pilegrimsreise

For Den hellige far er besøket først og fremst en apostolisk reise i fotsporene til apostelen Paulus, som sammen med Barnabas skal ha vært på øya i det første århundret. I tillegg møter han den lille katolske minoriteten på øya - av latinsk og maronittisk ritus - for messefeiring, bønn og overrekkelsen av arbeidsdokumentet Instrumentum laboris til biskoper fra Midt-Østen i forbindelse med bispesynoden som finner sted den 10-24. oktober i Vatikanet.

På tross av at katolikker kun utgjør 2-3% av øyas befolkning, gjør Kirken seg sterkt gjeldende ved blant annet 2 sykehus, 3 helseklinikker, 6 barnehjem i tillegg til diverse utdanningsinstitusjoner.

En liten delegasjon fra de norske gravridderne er representert i det pavelige følge. Det offisielle programmet finnes på Vatikanets nettsted, som også tilbyr live streaming fra de ulike arrangementene.

Associated press, Zenit, Cuprus Mail, Vatican.va, Wikipedia; Andreas Dingstad (1. juni 2010)

av Webmaster publisert 01.06.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59