Paven møtte generalsuperioren for Kristi legionærer

Pave Benedikt møtte torsdag 17. juni 2010 fr. Alvaro Corcuera Martinez del Rio, generalsuperioren for Kristi Legionærer, i en privataudiens. Vatikanet har ikke offentliggjort detaljer fra møtet.

Den hellige stol annonserte i mai at pave Benedikt XVI har bestemt at det skal utnevnes en apostolisk delegat som skal føre tilsyn med Kristi Legionærer, etter at den apostoliske visitasen av Legionærene nå er avsluttet.

I en svært åpen og tydelig uttalelse skrev Vatikanet da at biskopene fra visitasen er enige om at det behøves en "dyptgripende reevaluering" av presteordenen, som har vært rammet av skandaler etter det ble kjent at grunnleggeren p. Marcial Maciel var far til flere barn og seksuelt misbrukte seminarister.

Et av hovedmomentene i legionærsaken er hvem i Legionærenes lederskap som visste om grunnleggerens embetsmisbruk og økonomiske utroskap.

Presteordenen offentliggjorde i mai en pressemelding hvor det hevdes at ingen av dets lederskap visste om Maciels sjokkerende hemmeligheter. Legionærene venter nå på at pave Benedikt utnevner den apostoliske delegaten, samt detaljer om dennes jurisdiksjon over ordenen.

Kampanje mot Pell?

Ellers i den kompliserte verden av Vatikan-rykter og intriger tilbakeviser nå flere Vatikankjennere tidligere rapporter om at kardinal George Pell tar over som prefekt for Kongregasjonen for biskopene. Posisjonen er svært betydningsfull siden kongregasjonen medvirker i utvelgelsen av biskoper verden rundt. Den nåværende prefekt for kongregasjonen er kardinal Giovanni Battista Re.

Mens australske Pell lenge har vært favoritt til å overta posisjonen, har de siste ryktene fra Roma gått ut på at Pell har møtt motstand mot sitt kandidatur i bispekollegiet.

I følge Andre Tornielli i Il Giornale har paven nå bestemt seg for kardinal Marc Ouellet av Quebec. Ouellet har tidligere vært sekretær i Rådet for fremme av kristen enhet, og ble i 2002 utnevnt til erkebiskop av Quebec City og primas av Canada. I 2003 mottok han den røde birettaen fra pave Johannes Paul II.

Quellet er kjent som en nær venn og alliert av pave Benedikt, etter at de blant annet satt sammen i redaksjonen til det kjente teologiske tidsskriftet Communio.

AP, Chiesa, Daily Telegraph; Andreas Dingstad (17. juni 2010)

av Webmaster publisert 19.06.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59