Krangel i bispekollegiet; hemmelig dokument lekket?

Biskop Walter Mixa. Foto: Wikimedia Commons

Uoverensstemmelsen blant hierarkiet i den tyske kirkeledelsen har nå utviklet seg ytterligere etter ulike tyske mediers påstander om et "hemmelig dokument" vedrørende biskop Walter Mixa. Dokumentet skal inneholde anklager om alvorlige alkoholproblemer i tillegg til gamle seksuelle misbruksanklager.

Biskop Mixa av Augsburg leverte inn sin avskjedssøknad i mai, og innrømmet fysisk misbruk av et barnehjemsbarn på 70-tallet, i tillegg til økonomisk mislighold.

Samtidig benektet han anklager om seksuelt misbruk. Tysk politi har etterforsket misbruksanklagene og henlagt saken.

Forrige uke tok saken en ny vending da Mixa annonserte at han ønsket å trekke sin avskjedssøknad tilbake. Han hevdet da at to andre tyske biskoper, erkebiskop Robert Zollitsch av Freiburg (formann i den tyske bispekonferansen) og Erkebiskop Reinhard Marx av München og Freising, lurte han til å søke avskjed og i tillegg feilinformert pave Benedikt med den hensikt å få fortgang i behandlingen av avskjedssøknaden.

Mixa har nå flyttet inn igjen i bisperesidensen i Augsburg og hevder at han ikke har noe annet sted å bo.

Hemmelig dokument?

I helgen rapporterte tyske medier at pave Benedikt har mottatt et "hemmelig dokument" som skal inneholder sensitive opplysninger om Mixas alkoholproblemer, og at disse medførte "mangel på virkelighetssans" hos biskopen. Det såkalte hemmelige dokumentet skal også inneholde gamle anklager om seksuelt misbruk.

Biskop Mixa har nå bedt om en audiens hos pave Benedikt. Federico Lombardi - Vatikanets pressetalsmann - bekreftet forrige uke at møtet vil finne sted. Samtidig presiserte han at Mixas fratredelse ikke er et forhandlingstema.

Lombardi sa også at pave Benedikt aksepterte Mixas avskjedssøknad etter å ha mottatt informasjon om saken fra bispedømmet Augsburg. Han avviste samtidig å gå i detalj om innholdet eller opphavet til informasjonen. "Det er jo klart at pressen nå spekulerer, men vi ønsker ikke å bidra til denne spekulasjonen", sa Lombardi på mandag.

En talsmann for erkebiskop Marx av München og Freising benekter at det har funnet sted noen form for konspirasjon, og presiserte i erkebispedømmets radiokanal at Mixa har gått til psykiatrisk behandling etter sin avskjed:

- Vi håper at den nå avgåtte biskop Mixa fortsetter sin rekonvalesens. Hans opphold på en psykiatrisk klinikk var et viktig første skritt i den retning, sier talsmann Bernhard Keller.

Die Welt, Reuters (21. juni 2010)

av Webmaster publisert 22.06.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59