Paven ville bli bibliotekar

Pave Sixtus IV utnevner Bartolomeo Platina til prefekt for Vatikanbiblioteket (Freske av Melozzo da Forli - 1477) Kilde: Wikimedia Commons

I et nylig intervju med vatikanjournalisten Robert Moynihan fra magasinet "Inside the Vatican", avslører kardinal Raffaele Farina, prefekt for Vatikanbiblioteket, at Joseph Ratzinger i 1997 ønsket å trekke seg tilbake som bibliotekar og arkivar i Vatikanbiblioteket.

Det var i forbindelse med sin 70-årsdag i 1997 at daværende kardinal Ratzinger skal ha bedt pave Johannes Paul II om å bli fritatt fra stillingen som prefekt for Troskongregasjonen.

Kardinal Farina, som har vært arkivar i Vatikanets hemmelige arkiv og bibliotekar i Vatikanbiblioteket siden 2007, beskriver sitt møte med Ratzinger i 1997, da Farina selv var prefekt for Vatikanbiblioteket:

- Han fortsatte å snakke inntil jeg skjønte at han trodde jeg visste om nyheten som da sirkulerte i enkelte kretser i kurien: at han i forbindelse med sin 70-årsdag hadde bedt paven om å fritagelse fra den tunge oppgaven som prefekt for Troskongregasjonen, og innvilgelse av sitt ønske om å tilbringe sine siste år i Vatikanet som bibliotekar for Vatikanbiblioteket, sier Farina.

- Han spurte meg med andre ord om hva jeg syntes om ideen og hva det innebar å være arkivar og bibliotekar for Den hellige romerske Kirke. Når jeg innså hva den kommende paven mente, ga jeg uttrykk for at jeg allerede hadde hørt nyheten og samtidig formidlet hvor glade både jeg og hele staben i biblioteket var for at han skulle bli en del av den, sier Farina videre.

Den 77-årige kardinalens uttalelser kaster nytt lys over pave Benedikts tale til Vatikanbibliotekets ansatte i 2007, da han avslørte sitt ønske om å bli bibliotekar.

- Jeg innrømmer at da jeg fylte 70 år ville jeg ha ønsket at den kjære Johannes Paul II tillot meg å dedikere meg til studier og forskning av de interessante dokumentene og materialet som dere så omsorgsfullt bevarer her: sanne mesterverk som hjelper oss å tolke menneskets og kristendommens historie, sa pave Benedikt.

- I sitt forsyn hadde Herren andre planer for meg, og her står jeg foran dere i dag, ikke som en lidenskapelig lærd av gamle dokumenter men istedet som en pastor hvis' plikt er å oppmuntre alle troende til å ta del i verdens frelsesplan, hver og en i pakt med Guds vilje - uansett hvor han ber oss om å arbeide, sa pave Benedikt XVI, paven som ønsket å bli bibliotekar.

Vatikanbiblioteket har gjennomgått flere omfattende ombygninger de siste tre årene, og ventes å åpne igjen den 20. september 2010.

Les mer

The Man Who Expected to Be a Librarian (Inside the Vatican)

Visit to the Vatican apostolic library and the Vatican secret archives: address of His Holiness Benedict XVI (vatican.va)

Inside the Vatican, Vativan.va, Wikipedia; Andreas Dingstad (5. august 2010)

av Webmaster publisert 09.08.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59