Klart for pavens 17. utenlandsreise

Foto: www.thepapalvisit.org.uk

Pave Benedikts 17. utenlandsreise er i skrivende stund et faktum. Mellom 16. og 19. september er Den hellige far i Storbritannia, hvor han blant annet skal saligkåre Den ærverdige kardinal John Henry Newman (1801-1890). Paven ba om de troendes bønner for turens suksess i forbindelse med Angelus søndag.

Religionens plass i et post-religiøst samfunn ventes å være et av pavens hovedtemaer under besøket, blant annet fredag da han taler i Westminster Hall, i det mange betrakter som en av Den hellige fars viktigste taler så langt.

- Pavens prioritet nummer en er å bekjempe sekularismen, og på mange måter er Storbritannia ordboksdefinisjonen av et post-religiøst samfunn. Han opprettet nylig et eget pontifikalt råd for gjenoppdagelsen av den kristne tro i Vesten, og denne turen er en sjanse til å utdype en strategi, sier Vatikankjenneren John Allen til CNN i dag.

Kardinal Walter Kasper, nylig avgått prefekt for Det pavelige råd for fremme av Kristen enhet, skapte furore i britiske medier onsdag da han i et intervju beskrev det å lande på Heathrow som "å ankomme et land i den tredje verden", og at landet preges av "en ny og aggressiv ateisme". Kasper var ventet å delta i den pavelige delegasjon, men trakk seg i går grunnet dårlig helse.

Britiske medier koker over av nyhetsstoff om det pavelige besøk, og debatten om paven og Den katolske kirke - som teller seks millioner i Storbritannia - er opphetet.

Ombord på flyet - som lander i Edinburgh 11.30 norsk tid - er fr. Federico Lombardi, Vatikanets pressetalsmann, statssekretær Tarcisio Bertone, erkebiskop Kurt Koch, president for Det pavelige råd for fremme av Kristen enhet, msgr. George Gänswein, pavens personlige sekretær og msgr. Guido Marini, den pavelige seremonimester. I tillegg er det - tradisjonen tro - rundt 70 journalister ombord som får anledning til å stille spørsmål til Den hellige far.

I Edinburgh mottas paven av hertugen av Edinburgh, og sammen reiser de deretter til Holyroodhouse hvor Benedikt ønskes velkommen av dronning Elizabeth II.

Interesserte kan livestreame hele det offisielle programmet fra det fire dager lange besøket. Catholic Herald har full dekning av alle arrangementer, inkludert en live blogg.

Katolsk.no følger også besøket for norske lesere på samlesiden for Benedikts 17. utenlandsreise.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo); Andreas Dingstad (16. september 2010)

av Webmaster publisert 16.09.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59