Pavens 17. utenlandsreise - en stor suksess

Paven sammen med katolske ungdommer utenfor Westminster Cathedral

Pave Benedikts fire dager lange besøk til Storbritannia er nå over. Høydepunktene har vært mange, blant annet pavens tale til landets kulturelle og politiske elite i Westminster Hall - med fem statsministere tilstede - og bønnevigilien i Hyde Park hvor 80 000 mennesker deltok, og selvsagt saligkåringsmessen av kardinal Newman. Dette var første gang en slik messe ble holdt på britisk jord.

TV-bildene har vist at Kirken er levende og tilstede i Stobritannia - ikke minst representert ved alle de unge katolikker som møtte opp for å støtte paven. Forholdet mellom tro og fornuft, religionens plass i offentligheten, eldres verdighet og landets kristne røtter har vært noen av gjennomgangstemaene i pavens mange taler.

Den mye omtalte demonstrasjonen "Protest the Pope" - med kjendiser som Richard Dawkins og Stephen Fry i spissen - tiltrakk seg i følge politiet mellom 7-10 000 deltakere, en dråpe i havet sammenlignet med de over 100 000 som møtte opp for å få et blikk av Benedikt i Londons gater lørdag.

- Du har talt til en nasjon med seks millioner katolikker, men du har blitt hørt av en nasjon med over 60 millioner innbyggere, sa den britiske statsminister David Cameron i sin avskjedstale.

Benedikt hviler nå ut i Castel Gandolfo etter det hektiske programmet. 6-7. november er det igjen tid for å sette seg på flyet, da besøk til Santiago de Compostela og innvielse av den berømte katedralen La Sagrada Familia i Barcelona står for tur.

Les mer:

The definitive guide to the Papal Visit 2010 (Catholic Herald)

The Pope and the Crowds (ROSS DOUTHAT/NYT)

He's historic (Chris Patten - David Cameron 's personal representative for the Benedict XVI's state visit)

Benedict in Britain: personal triumph for the Pope, humiliation for secular fanatics (Damian Thompson/Daily Telegraph)

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo); Andreas Dingstad (20. september 2010)

av Webmaster publisert 20.09.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59