Kardinal overlevde attentatforsøk

Kardinal Gabriel Zubeir Wako

Erkebiskopen av Khartoum, Sudan, kardinal Gabriel Zubeir Wako, ble søndag utsatt for et attentatsforsøk da han feiret messe i landets hovedstad. I følge AsiaNews, som siterer sudanske Catholic Radio Network, angrep en mann med kniv kardinalen under resiteringen av Gloria. Angriperen skal ha blitt stoppet av kardinalens seremonimester som overmannet knivmannen, identifisert som Hamdan Mohamed Abdurrahman.

Angriperen har nå blitt avhørt av den lokale militærkomiteen, og det spekuleres i om motivet kan være kardinal Wakos fordømmelser av den voksende islamske fundamentalismen i landet. Under en nylig EU-konferanse om kristenforfølgelse, snakket den sudanske biskop Hiiboro Kussala av Tombura Yambio om situasjonen i det krigsherjede landet.

Sør-Sudan avholder en folkeavstemning førstkommende januar for å avgjøre hvorvidt landsdelen skal erklære seg uavhengig fra det hovedsakelig muslimske Nord-Sudan - som ønsker å føre landet i en mer arabiskvennlig retning. Internasjonale eksperter har - i følge Catholic Information Service of Africa - advart om at sikkerheten til kristne nord-sudanere står i fare dersom den sørlige delen velger å løsrive seg.

Persecutions of Christians in the sudan may encourage them to choose secession in the forthcoming referendum January 9th - PDF (Biskop Hiiboro Kussala av Tombura Yambio)

Sudanese cardinal unharmed after failed assassination at Mass (CNA)

AsiaNews, CNA, Comece; Andreas Dingstad (13. oktober 2010)

av Webmaster publisert 14.10.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59