Paven snakker katalansk, homofile med kysse-protest

Pavens første offisielle ord under det kommende besøket til Barcelona vil være på katalansk. Under vigslingen av kirken La Sagrada Familia (Den hellige Familie), vil både de innledende riter, lesningene og selve innvielsen foretas på det offisielle språket i Catalonia-regionen.

Det er også ventet at paven vil komme med en referanse til Antonio Gaudi - "Guds arkitekt" - katalaneren bak kirkens design, som i følge en biograf nå kan bli saligkåret etter en kvinnes mirakuløse helbredelse, angivelig gjennom Gaudis forbønn. Federico Lombardi, Vatikanets pressetalsmann, presiserer allikevel at paven ikke er kommet for "å fremme Gaudis saligkåringsprosess", men å sette fokus på "et praktfullt byggverk som har stor betydning for Kirken i Catalonia".

Alle pavebesøk byr på en anledning for presse-eksponering, så også denne gang: på Facebook og Twitter mobiliserer spanske homofile nå til en såkalt "flashmob" kysse-protest mot Kirkens syn på homofili. I tillegg har transportarbeidere kunngjort planer om å streike i protest mot kostnadene forbundet med besøket.

Under det to dager lange besøket skal pave Benedikt også velsigne byggingen av et nytt hjem for barn med Downs syndrom og andre funksjonshemninger. Isidro Catela, talsmann for Den spanske bispekonferansen, sier til AFP at antall barn med Downs har sunket "hovedsakelig fordi mange av de fjernes før de blir født". Catela sier også at paven med dette ønsker "å strekke ut en hånd for å forsvare livet, alles liv, uavhengig om de har stor eller liten intellektuell kapasitet".

Bispekonferansen har vært en av de mest høylytte protestgruppene mot Spanias nye abortlov, vedtatt tidligere i år, som åpner for at jenter ned til 16 år kan ta abort uten foreldrenes samtykke, og samtidig forlenger den øvre grense for abort til svangerskapets 14. uke.

Besøkets første dag er viet til pilegrimsbyen Santiago de Compostela, nordvest i Spania, hvor over 200 000 ventes å ta i mot Benedikt XVI.

Er du ikke i Spania, kan du livestreame det offisielle programmet .

AFP, CNA, Wikipedia, Andreas Dingstad (3. november 2010)

av Webmaster publisert 03.11.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59